Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Unul dintre cei mai mari artişti contemporani români, care a celebrat recent 50 de ani de activitate, a poposit pentru o zi la Reşiţa şi Bocşa.

După ce a colindat lumea în lung şi-n lat, Gheorghe Zamfir, supranumit regele naiului, a ajuns joi şi în Caraş-Severin. Însă nu pentru a concerta, ci pentru a-şi prezenta volumul „Poveştile lui Zamfir“, apărut, în 2013, la Editura Didactică şi Pedagogică din Bucureşti. Prezentările de carte au avut loc în oraşele Bocşa, în sala Casei de Cultură, şi la Reşiţa, la Liceul „Sabin Păuţa”, iar spectatorii au fost în majoritatea lor copii. Deşi această latură a maestrului este mai puţin cunoscută publicului, Gheorghe Zamfir nu este străin nici de activitatea literară şi nici de lumea artelor plastice, publicând versuri, eseuri, o carte autobiografică, realizând expoziţii de pictură în ţară şi în străinătate.

Poveştile lui Zamfir” este o carte ce se adresează copiilor, cu personaje din lumea animalelor. Spre deosebire de poveştile clasice, ale maestrului au fost puse şi pe portativ, astfel că, prichindeii nu doar că se vor amuza citind despre peripeţiile motanului pestriţ, ci vor putea să şi înveţe cântece noi. „Gheorghe Zamfir se dovedeşte a fi un bun povestitor, iar această carte nu este doar pentru copii, ci şi pentru oamenii mari, pentru aceia care doresc să-şi amintească de copilărie. Dacă veţi parcurge această carte veţi observa că una dintre ideile teoretice pe care autorul le promovează în această carte, şi nu numai, sunt legate de pace şi armonie. Maestrul ne îndeamnă să nu ucidem, să nu minţim, să trăim în bună armonie”, spunea criticul literar Gheorghe Jurma.

Invitat să ia cuvântul, artistul a declarat că nu a ales întâmplător să scrie o carte despre lumea animalelor, ci pentru că este îndrăgostit de ea atât de tare încât nu înţelege de ce aceste vieţuitoare trebuie sacrificate. „Animalul, pasărea, peştele, tot ce există în natură, e făcut înaintea omului, poate din această cauză eu iubesc la nesfârşit insecta, gâza, pasărea, floarea, râul, apele, animalul, peştii. Eu nu pescuiesc! Detest pescuitul. Eu nu vânez! Detest vânătorii. Eu nu ucid! Poate numai ţânţarul când mă muşcă sau musca, dar şi ei îi redau libertatea, căci am o tehnică extraordinară de a o prinde. Ceea ce vreau să înţelegeţi este că nu-mi place sacrificiul. Urăsc sacrificiul! Am ajuns până acolo încât să-mi pară rău de căderea frunzelor toamna. Sunt un om extraordinar de milos. Îmi pare rău pentru orice. De crime, nici nu mai vorbesc. Nu-mi plac criminalii, pentru că nu au motiv să ucidă. Mie îmi place binele, îmi place frumosul. Iubesc animalul la nesfârşit. Îl mângâi, îl protejez, îl tratez, pentru că aşa am fost eu construit”, a menţionat maestrul.

Trecerea de la poveste la muzică a fost făcută de corul Liceului „Sabin Păuţa”, condus de profesoara Ema Moldovan, care anul acesta a obţinut locul I la Olimpiada de Muzică. Spre încântarea artistului, dar şi a publicului, elevii au interpretat, pe voci, una dintre partiturile din carte ale artistului. Gheorghe Zamfir nu a părăsit Liceul „Sabin Păuţa” înainte de a susţine un mini-recital şi de a semna autografe.

Nu trebuie uitaţi nici organizatorii evenimentului: Casa Orăşenească de Cultură din Bocşa, cu sprijinul primăriilor Reşiţa şi Bocşa, şi Liceul de Arte „Sabin Păuţa”.

Roxana Bălan Nafiru