Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Absolvenţi şi profesori ai Centrului Universitar UBB din Reşiţa, oficialităţi, părinţi, colegi şi prieteni au participat, vineri, la Ceremonia de absolvire a studiilor universitare de licenţă, promoţia 2023, desfăşurată în aer liber, în Centrul Civic!

Faptul că evenimentul s-a desfăşurat public, în piaţa centrală, poate fi intrepretat ca o deschidere simbolică a lumii academice către comunitatea din care provin studenţii şi în care revin absolvenţii. În deschiderea „cursului festiv“, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Daniel David (foto), a redus sintetic la două obiectivele  vizate de UBB: ca absolvenţii să fie buni specialişti şi să fie buni cetăţeni. Pentru a deveni buni specialişti, studenţii evoluează într-o comunitate academică axată pe cercetare şi inovare. Educaţi într-un asemenea spirit, absolvenţii nu vor fi depăşiţi de evoluţia rapidă a ştiinţei, fiind capabili ca la rândul lor să genereze cunoaştere.

„A fi bun cetăţean, pentru noi înseamnă a fi un promotor şi un protector al democraţiei. Avem nevoie de astfel de oameni!“, a precizat David, pentru care democraţia înseamnă în esenţă: alegeri libere, o presă liberă, stat de drept şi cooperare. Concepte subminate din păcate, pe plan mondial, prin erodarea continuă a unor fundamente precum încrederea, adevărul sau bunul simţ. Mulţumind autorităţilor locale şi judeţene pentru suportul acordat de la venirea UBB la Reşiţa, el şi-a încheiat discursul reiterând că: „Suntem aici pentru că vrem să contribuim la dezvoltarea comunităţii locale şi a celei regionale. Creştem, ne dezvoltăm şi inovăm împreună şi sper ca în următorii ani acest lucru să se vadă cât mai clar şi în bunăstarea oamenilor din judeţ!“

JCS-Walter Fleck