LĂPUŞNICU MARE – Banii intraţi recent în bugetul local din fondul de rezervă al Guvernului înseamnă acoperirea cheltuielilor urgente şi investiţii pentru dezvoltarea comunei!
După trei ani de implicare în viaţa comunităţii, Mihaela Drăgilă a reuşit să obţină cu 699 de voturi un nou mandat de primar în această comună, la o diferenţă de 95 de voturi faţă de contracandidatul PSD, Nicolae Popistaş, care a adunat 604 voturi. Candidata PNL s-a temut, totuşi, în duminica alegerilor, că muncitori care ziceau că lucrează la canalizare sau persoane care „n-au călcat în viaţa lor în sat, n-au pus un pom, n-au zidit o cărămidă“, ar fi putut decide soarta comunei în următorii patru ani, fiindcă ar fi fost cumpăraţi şi „împinşi înăuntru (n.r. – în secţiile de votare) de oamenii PSD-ului“.
Chiar dacă nu a reuşit să mulţumească pe toată lumea în primul mandat, acum, că sorţii au decis în favoarea ei, tânăra primăriţă poate să-şi continue proiectele, fiindcă are serios de lucru. Asta cu atât mai mult cu cât din banii primiţi din fondul de rezervă al Guvernului, prin HG 758/10 septembrie 2020, vrea să înceapă un proiect menit să atragă turiştii în zonă, dar nu numai: „Am primit 700.000 de lei, iar cu aceşti bani se va rectifica bugetul local la diferite capitole, în special unde avem nevoie mai mare, dar cea mai mare parte se va duce pe cheltuieli de capital. Principala investiţie pe care dorim să o demarăm este proiectul de amenajare a văii satului Moceriș, în vederea valorificării potențialului turistic al Cascadei Moceriş. În momentul de faţă, dat fiind că nu avem un studiu de fezabilitate, ci doar lucrăm la el, încă nu ştim cât se va duce pe tot proiectul. Avem suficient însă cât să acoperim atât studiul de fezabilitate, cât şi proiectul tehnic. Asta e marea problemă a tuturor primăriilor, deşi există fonduri europene şi guvernamentale pentru execuţie, nu sunt fonduri pentru documentaţii, acestea trebuie acoperite din bugetul local. Practic, din aceşti bani, aproximativ 80 la sută au fost alocaţi cheltuielilor de capital, deci investiţiilor. Întrucât există la CNI proiecte destinate turismului şi agro-turismului, de îndată ce vor fi afişate, pe la sfârşitul lunii octombrie, măsurile disponibile, cu siguranţă vom opta pentru una dintre ele. Cu toate acestea, sunt în momentul de faţă disponibile unele măsuri pe CNI şi, cel puţin acolo, putem aplica şi sigur vom fi eligibili foarte uşor“.
Dezvoltarea şi modernizarea a început în primul mandat
Chiar înainte de alegeri au început să fie reparate fântânile din comună: „Noi le-am intabulat, sunt 30 de fântâni pe care vrem să le reparăm, fiindcă ele nu necesită reabilitare totală. Mare parte din structura lor e funcţională şi se poate lucra pe scheletul de lemn existent, respectiv roata, împrejmuirea şi se vor curăţa, evident, aceste fântâni. Parţial, fântânile vor fi reparate din aceşti bani care ne-au intrat recent de la Guvern. Partea de documentaţie s-a plătit deja din banii Primăriei şi din bugetul local“.
Alţi paşi importanţi făcuţi pentru binele comunităţii, tot înainte de alegeri, au vizat asigurarea finanţării pentru proiectul de canalizare, în valoare de 4,5 milioane de lei, cu o cofinanţare de 300.000 lei, studiul de fezabilitate urmând să fie depus până, cel târziu, la sfârşitul lunii aprilie 2021. Despre DC 44 am consemnat în repetate rânduri, pe măsură ce lucrările au avansat şi s-au finalizat, la fel iluminatul public cu led-uri, proiectul de Silvomediu, susţinerea afacerilor locale. Se apropie de finalizare terenul de sport, prevăzut cu loc de joacă pentru copii, se montează coşuri stradale pentru gunoi, se fac reparaţii la biserică, treptele fiind placate cu granit, căminul cultural din Moceriş se reabilitează, lucrările fiind în desfăşurare, iar la capitolul sănătate, tot la Moceriş a fost reabilitat şi dotat dispensarul, pentru care se aşteaptă avizele de la DSP.
JCS-Alexandra Gorghiu