Caraş-Severin, Romania

SOCOLARI – Proiectul Recovery ajunge, în 26 și 27 august, în Caraș-Severin, la Socolari, și este axat pe cercetare artistică și ateliere de creație, mișcare și dans, despre recuperare!

În continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologul Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creație rezultate în urma acestei cercetări, în perioada 26 – 31 august 2022, la Socolari și Timișoara. (burn)OUT și Recovery sunt două proiecte cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național.

Prezentarea, denumită „Dezleșinare și alte plăceri (ne)vinovate“, are loc în format de studio deschis la Casa Thea, în Socolari (26 și 27 august), iar atelierele, denumite „Ateliere ușoare despre lucruri grele. Creație, mișcare și dans“, la Teatrul Basca, vor avea loc la adresa din Str. Ion Mihalache nr. 2, Piața Traian, Timișoara (29-31 august).

„Suntem în rezidența Recovery de la Socolari, un loc pe care ne este greu să îl descriem în cuvinte fără efuziuni. Aici vom avea prezentările de final de proiect împreună cu partenerele noastre într-ale recuperării: Fidelie Kalambayi, Mihaela Vechiu și Gabriela Conçalves. Apoi plecăm la Timișoara pentru atelierele bazate pe cercetarea noastră. Printre altele, aici ne-am plimbat prin păduri, ne-am îmbăiat în lacuri de munte și în Nera, ne-a prins ploaia și ne-a udat până la piele, am discutat cu localnici, am citit și am făcut fotografii, așa încât cercetarea noastră vorbește și despre cât de bine a fost și despre cât de important este să-ți fie bine, măcar din când în când“, se arată într-un comunicat remis redacției.

Organizatorii precizează despre Socolari: „Începând cu anii 90, satul a fost transformat de artiști. Aproape toată paleta artistică este reprezentată în Socolari: pictori, sculptori, restauratori, scriitori, regizori, actori, muzicieni. Istoria și localizarea sa, în județul Caraș-Severin, la 70 de km de Reșița și la 120 de km de Timișoara, îl fac un loc ideal pentru organizarea unor rezidențe și programe dedicate dezvoltării proiectelor culturale“.

La Socolari, programul cuprinde:

– vineri, 26 august, de la 20.30 la 22.00, Seară de poezie cu Eza, Gabriela Conçalves şi Zsolt Szabó;

– sâmbătă, 27 august, între 10.30 și 15.00 Traseu Performativ pe Valea Mare (Ilidia) cu artistele Gabriela Conçalves și Eza; de la 20.00 la 21:00, Tipuri de odihnă, cu Andreea Novac (coregrafă) și Fidelie Kalambayi (sociolog); în intervalul orar 21.20-22.30, Cântece de leagăn și râs, cu Irina Marinescu (performer), Mihaela Vechiu (psihoterapeută) și Zsolt Szabó.

JCS-A.M.