Caraş-Severin, Romania

Agitaţie pentru cei suspectaţi, dramă pentru familiile celor ce au pierit, isterie pentru populaţie şi mâhnire pentru o parte dintre şefii de secţii ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, asta a reuşit să producă nouă gripă porcină, cel mai mediatizat „star“ de ceva timp.

Doctorul Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean Reşiţa a trimis tuturor şefilor de secţii o circulară prin care li se spunea aşa: „veţi face toate demersurile pe care le consideraţi necesare pentru acoperirea vaccinală în rândul personalului medico-sanitar. (…) purtarea echipamentelor de protecţie specifică este obligatorie“.

Jurnal CS a făcut joi o vizită neanunţată la Judeţean, am fost la fiecare etaj în parte şi am aruncat câte o privire, ei bine nu am văzut nici măcar un singur medic sau vreo asistentă cu mănuşi sau mască. „O să urmăresc direct acest lucru“, a mai spus Secăşan.

Trecând peste acest aspect, deloc de ignorat totuşi, ne reîntoarcem la circulara emisă de managerul de la Judeţean. Acesta le reaminteşte şefilor de secţii poziţia Ministerului Sănătăţii, exprimată de secretarul de stat, Streinu Cercel şi anume ca personalului medico-sanitar care refuză vaccinarea să i se interzică „prestarea de activităţi medicale care presupun prezenţa pacienţilor“.

Totul a plecat de la recomandarea lui Cercel cu privire la acest aspect, recomandare cu care Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin nu este tocmai de acord şi chiar şi-a exprimat opinia în cadrul videoconferinţei din 7 ianuarie, când s-a adus prima dată vorba despre interzicerea actului medical pentru doctorii nevaccinaţi.

„Am primit de la Ministerul Sănătăţii recomandarea în speţă şi am transmis-o către toate unităţile spitaliceşti din judeţ. Pentru a le interzice medicilor să ia contact cu pacienţii sau pentru a-i obliga să se vaccineze este nevoie de un act normativ“, este de părere doctorul Luca.

Sigur că medicii vor avea acces la pacienţi, însă simplul fapt că cineva s-a gândit că poate comanda pe corpurile lor, poate părea îngrijorător. Şi totuşi de ce refuză medicii Cantgrip cu atâta vehemenţă? Pe de o parte, Florina Brânzan, medic primar – şeful secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean spune: „Este o decizie importantă, dar trebuie să spun ca toată lumea să facă acest vaccin. Eu nu am apucat încă să mă vaccinez pentru că sunt răcită, dar cu siguranţă voi face acest lucru“. Doar 50% din personalul medico-sanitar de la Spitalul Judeţean s-a vaccinat împotriva gripei noi.

Am încercat să aflăm şi opinia directorului medical de la Judeţean, Jaro Marşalic vizavi de circulara emisă de managerul spitalului, însă acesta nu a putut fi contactat.

Anca Preda
[email protected]