REȘIȚA – …care îl face mai rău ca moartea. Este mesajul pe care îl transmite artistul Nicolae Comănescu!
Pentru că în război mor deodată zeci de mii de oameni și nu era momentul lor. Ei ar fi murit cândva de bătrânețe, însă războiul e o sfâșiere în tapiseria uriașă a lui Dumnezeu, prin care vedem ce nu trebuia. De câteva zile, trecătorii prin Parcul Tricolorului văd cum Monumentul Eroilor se „îmbracă” în saci plini cu nisip. Va continua așa până când sacii vor trece de baza statuii din inox, monumentul va rămâne astfel împachetat timp de două luni, după care sacii vor dispărea. Unii cetățeni nu sunt de acord, însă este o lucrare de artă care nu va afecta monumentul și pe care Nicolae Comănescu invită iubitorii artei să o vadă.
Ideea de la baza inițiativei este războiul, atât cel din Ucraina, cât și războiul în general, așa cum nu-l putem gândi. Pentru că vedem imagini și ne indignăm, dar apoi ieșim la treburile noastre și, de aceea, ne este imposibil să știm ce trăiesc acei oameni, să ne raportăm cu adevărat la acea realitate.
„Până la un anumit nivel, putem trăi cu o imagine despre moartea naturală, dar nu putem să luăm tot timpul contact cu realitatea groaznică a zonelor de război. Am văzut fotografii cu pregătirile din Odesa în așteptarea bombardamentelor. Oamenii înconjoară cu saci de nisip monumentele, intrările în biserici și clădirile de arhitectură de valoare. Încearcă să le protejeze de ce ar putea urma. Localnicii știu cel mai bine ce s-a întâmplat la Mariupol. Imaginile de acolo m-au cutremurat și mi-am dat seama că nu putem să ducem prea mult o gândire cu ce se întâmplă cu adevărat în război”, aflăm de la artist.
Noi l-am găsit la lucru printre sacii de nisip. S-ar putea să-i fie alături alți confrați de breaslă, întrucât artiștii Ramon Sadîc, Pavel Tcaciuc și Cornel Mititelu au anunțat că vor veni să pună umărul. Alături de ei, ar putea veni și alții, artiști sau voluntari.
Comănescu revine la Reșița după ce, anul trecut, timp de două luni s-a implicat în proiectului de restaurare și revalorificare a Casei Pittner. Prilej cu care a realizat în jur de 50 de lucrări pe pânză cu imagini din zona post-industrială a Reșiței, a relicvelor industriale, a istoriei recente a orașului și a stafiilor care încă bântuie orașul. „M-au impresionat stafiile, pe care am obiceiul să le văd din prima. M-am documentat, am făcut fotografii, am vorbit cu oamenii. Pentru lucrări, am folosit materie primă din furnal, praf de rugină, zgură, pământ, lut din chirpici, cărămidă toate făcute pulbere și amestecate cu un acril transparent. Am pictat acele imagini cu materie luată din acele locuri”, încheie artistul. Unele dintre lucrări au fost donate Casei Pittner, fiind deocamdată în custodia primăriei. Celelalte se află la Galeria H’art din București, în spațiul Malmaison. În timp ce artistul… așează saci cu nisip pe Monumentul Eroilor realizat de maestrul Lucaci, sub privirile nedumerite ale trecătorilor.
JCS-Ionel Ivașcu