CARAŞ-SEVERIN – Şapte familii nevoiaşe din trei localităţi cărăşene au un cămin călduros prin grija voluntarilor de la Acasă în Banat!
După case zugrăvite, mori de apă salvate, campanii umanitare, echipa de la Acasă în Banat a oferit şi un acoperiş deasupra capului mai multor familii nevoiaşe, mai exact pentru şapte din Caraş-Severin şi trei din Timiş. Povestea începe în 2019, când o mare companie din Timişoara a donat Asociaţiei Acasă în Banat 10 containere pentru familii sărace. Voluntarilor le-a luat ceva timp pentru transportul, depozitarea şi adaptarea containerelor, fapt ce dus ca distribuirea lor să se facă abia anul trecut. Containerele au ajuns la Fârliug, Valeapai şi Măureni.
De curând, echipa de la Acasă în Banat s-a aflat în vizită la Valeapai, la beneficiarii un astfel de cămin. Pentru ca povestea să aibă un final fericit, zeci de oameni inimoşi au contribuit cu câte ceva. „În 2019 am primit un telefon de la o companie: «Am auzit de activitatea voastră, vrem să vă oferim 10 containere locuibile, cu condiţia să le preluaţi în cel mai scurt timp». Am înghiţit în sec şi am spus «Da», deşi nu aveam habar cum anume vom face asta. Noi, o mică asociaţie la început de drum, ei, o companie gigant. Puteam să le spun atunci «nu ştiu» sau «nu se poate» şi astăzi nu aveam ce povesti.“, spune Radu Trifan.
Logistic, pregătirea containerelor a fost o întreagă aventură. Au fost scoase afară din hale, apoi transportate la beneficiari din diferite sate din Timiş şi Caraş. „La final au trebuit cumva adaptate şi dotate pentru a fi transformate în locuinţe pentru familii fără un acoperiş deasupra capului sau locuind în condiţii de ev mediu. A fost o nebunie, cu multe probleme, dar până la urmă ne-a ieşit şi rezultatul este că azi avem câteva familii care în aceste containere îşi au un cămin călduros. Nu este ideal, dar este mai mult decât nimic. Recent, le-am făcut o vizită beneficiarilor unei astfel de case, la Valeapai. Sunt doi fraţi care au trăit toată viata în condiţii de mizerie cruntă şi care în ultimii ani locuiau într-o rulotă. Mai aveam câteva containere nefolosite şi ne-am hotărât să le dăm lor. Sătenii s-au adunat şi le-au construit o platformă, au pus bani să le ia o sobă, au ajutat să îi mute pe cei doi fraţi acolo. De atunci, o duc «mai bine decât la mama acasă», după cum mi-a spus un vecin care are grijă de ei. Unul dintre fraţi nu mai este mobil după ce a suferit un AVC, celălalt este oierul satului. Când am ajuns la ei, înăuntru era cald şi bine, televizorul mergea, dat pe un post de muzică populară, preferata lor. Au curent, au lemne, mâncare şi tot ce le trebuie. E curat, e «acasă», pentru că, într-un fel sau altul, zeci de oameni inimoşi au contribuit la această poveste cât se poate de adevărată.“, a mai precizat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.
JCS-Nicoleta Moraru