Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta spune primarul Ioan Popa, referindu-se la cetăţenii ale căror acţiuni şi reclamaţii ar putea pune piedici proiectelor urbei, generând astfel întârzieri sau costuri suplimentare!

Trebuie să recunoaştem că toţi primarii postdecembrişti ai Reşiţei au vorbit despre reticenţa la schimbare a cetăţenilor urbei. S-a dorit construirea unei benzinării? Deja oamenilor le tremurau şi li se dărâmau blocurile. S-a vrut vreun hypermarket? Deja apăreau pe la dezbateri publice reşiţeni obosiţi de atâtea magazine în peisajul urban. Acum ne-am apucat de schimbat şi modernizat străzi, de lăţit trotuare, de creat piste pentru biciclete mai largi decât ne-am fi putut imagina că este posibil. Iar nemulţumirile au continuat să apară. Atât în mediul online, cât şi pe diferite alte canale de comunicare, oamenii s-au plâns că li s-au tăiat pomii, mărăcinii şi grădiniţele din jurul blocurilor sau, mai grav, că li s-a încălcat proprietatea.

În ceea ce priveşte ultimul „spectacol stradal“, pe una din cele şase străzi din Luncă, primarul Reşiţei a dorit să mai adauge câteva precizări: „Legat de subiect, sunt foarte atent cu mine şi cu posibilitatea de a cădea în capcana omului care le ştie pe toate, care e cel mai bun şi nimeni nu poate să-i spună ce să facă. Sunt foarte atent din punctul ăsta de vedere! Mă consider un om deschis la sugestii şi la informaţii, problematica acolo a fost una simplă, care m-a deranjat enorm!“.

Primarul Reşiţei ne-a mărturisit că acţiunile unui locatar din zonă ar putea avea consecinţe grave: „Cetăţeanul respectiv a făcut sesizări la Comisia Europeană, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene, Inspectoratul de Stat în Construcţii, la vreo şase instituţii serioase. Şi, în general când faci reclamaţii de genul ăsta, majoritatea te iau în serios, trebuie să-ţi răspundă şi e posibil să vină şi, unii dintre ei, chiar să-ţi blocheze sau să-ţi încetinească lucrări. Lucruri care ne pun într-o problemă şi legată de constructori, şi legată de proiectanţi. Adică râdem, glumim, dar s-ar putea să şi plătim. Cam asta e ideea. Eu sunt foarte atent şi, probabil că aţi observat, mă uit în general în social media, în mass media la comentarii, la dorinţe ale oamenilor şi să ştiţi că, nu de puţine ori, am luat din piaţă lucruri care au fost aduse de către reşiţeni“, a încheiat Nelu Popa.

JCS-A.M.