Luna viitoare va începe o nouă ediţie a programului Rabla, ce vizează înnoirea parcului auto din România. În acest an, Guvernul şi-a propus să scoată din uz 60.000 de autovehicole mai vechi de zece ani, ce ar urma să fie înlocuite cu maşini noi. Acelaşi obiectiv a existat şi anul trecut, însă atunci nu au fost scoase din uz decât 30.000 de maşini, adică jumătate din numărul propus.
Anul acesta, pentru o „rablă“ veţi primi un voucher (certificat valoric) în valoare de 3.800 de lei. Nu există limită la numărul de mașini pe care o persoană le poate schimba. Mai mult, voucherele sunt transmisibile – adică pot fi folosite de către orice persoană, nu neapărat de către cel ce a schimbat „rabla“.
Singura limitare apare la achiziţionarea unei maşini noi, unde nu se pot folosi decât trei astfel de vouchere (reprezentând o sumă de peste 11.000 de lei). Profitând de faptul că voucherele sunt transmisibile, a apărut o adevărată piaţă a lor. Întrucât 3.800 de lei, valoarea unuia, nu este suficientă pentru cumpărarea unei maşini noi, unii români posesori de rable îşi vând certificatele valorice la jumătate de preţ.
Pe de altă parte, mai sunt şi cei ce caută rable şi le cumpără la preţuri mici, pentru a le schimba apoi pe mult-doritele vouchere. Totul, legal.
Lidia Almăjeanu