FOTO! Puteţi savura mirosul făinii proaspăt măcinate la morile din Caraş - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange și-au unit forțele pentru a salva patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin. În cele două zile de intervenție, voluntarii au renovat patru dintre cele nouă mori de apă care mai există și astăzi pe raza localității Gârnic!

Au schimbat acoperișurile la două dintre mori, au reparat fundația uneia, au defrișat zonele din jurul morilor și au eliberat canalele de apă. Voluntarii au tratat lemnul și au făcut mici reparații, astfel încât morile să poată măcina cât mai bine. Mai mult, au reușit să realizeze un traseu turistic de aproximativ 1 km, cu indicatoare către mori, astfel încât turiștii care ajung în zonă să se poată bucura de natură, de apă și de morile care macină după o tehnică străveche.

Asociația Acasă în Banat a realizat anul trecut o inventariere a tuturor morilor de apă din județul Caraș-Severin. Am fotografiat și inventariat 250 de mori de apă, este un patrimoniu imens care poate fi exploatat turistic, ecologic și gastronomic de către comunitățile locale. Astfel, alături de Fundația Orange, am demarat proiectul <<Salvăm Morile de Apă>>, prin care ne dorim să repunem în valoare, cu ajutorul voluntarilor, nu mai puțin de 10 mori din trei comunități ale Banatului de Munte. La final, vom avea 10 mori refăcute, reparate, funcționale, care să macine în continuare ca acum un secol, care să poată primi vizitatori și să promoveze produsele locale”, a explicat Radu Trifan, coordonator de proiect și președintele Asociației Acasă în Banat.

„Apelul de voluntariat în proiect a fost primit cu mult entuziasm de către colegi. În total, 25 de angajați Orange din București, Timișoara, Arad, Craiova și Drobeta Turnu Severin s-au mobilizat exemplar și au dat o mână de ajutor pentru ca aceste construcții arhaice valoroase să-și recapete frumusețea și mai ales, utilitatea de odinioară. Atmosfera a fost minunată și așteptăm cu nerăbdare următoarea intervenție din luna august”, a spus și Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange România și coordonator proiect din partea Fundației Orange.

„Cred că dincolo de latura turistică, vrem să avem și pe mai departe aceste mori și să predăm ceva autentic generațiilor viitoare, nu doar kitschuri pe care le vedem la tot pasul. Cred că atmosfera din preajma unei mori, mirosul de făină proaspăt măcinată, sunt lucruri pe care orășeanul de rând nu are de unde să le știe. Trebuie să vii aici, să le vezi, să faci cu dăruire, pentru că suntem datori să dăm ceva înapoi comunităților. Cred că morile vor supraviețui mult timp de acum încolo”, a declarat Marius Florin Streza, șef secție – Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu.

În total, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”, 10 mori de apă din localitățile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) își vor recăpăta farmecul de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate, ajutând la dezvoltarea economică a comunităților locale cu peste 1500 de persoane. Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este finanţat cu suma de 32 de mii de lei.

JCS-N.C.