Puteţi salva Băile Neptun cu un SMS! - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

HERCULANE – Au mai rămas doar câteva zile în care se mai poate contribui la salvarea Băilor Neptun, prin trimiterea unui SMS cu textul „Eu sunt Herculane“ la 8843, cu o donaţie de 2 euro!

Pentru tinerii arhitecţi de la Asociaţia Locus care derulează Herculane Project, fiecare SMS va face diferenţa şi îi va aduce mai aproape de finalizarea intervenţiei de urgenţă. Costul total se ridică la 103.000 euro, anul trecut strângându-se din donaţii nu mai puţin de 58.000 de euro. Acest lucru a dat speranţă şi energie tinerilor arhitecţi din Timişoara de a merge mai departe. Munca a fost una asiduă şi, dacă răsfoim jurnalul de şantier, până acum s-a intervenit în 12 zone la nivelul învelitorii, precum şi la două şarpante, patru planşee, la toate elementele constructive și ornamentale aflate în prag de colaps, care au reprezentat un pericol public, iar toate elementele de decor deja prăbuşite au fost paletate şi depozitate în interior. Superba fântână de majolică aflată în holul băilor a fost şi ea protejată, având în vedere vechimea acesteia, Băile Neptun fiind construite între anii 1883-1886 de către curtea imperială austriacă.

Din incinta băilor s-au scos aproximativ 220 mc de moloz şi gunoi, cu care s-au umplut nu mai puţin de 70 de camionete. În continuarea proiectului, voluntarii vor lucra la salvarea şi susţinerea a două acoperişuri ce se află într-o stare avansată de degradare, la înlocuirea jgheaburilor și a burlanelor, la sprijinirea a trei planșee, la eliminarea vegetației și schimbarea ușilor de acces, astfel încât spargerea acestora să nu mai fie posibilă.

JCS-Nicoleta Moraru