Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – La finalul acestei săptămâni va avea loc o expediție prin Țara Almăjului, în căutarea morilor de apă!

Reprezentanții Asociației „Acasă în Banat” pornesc în căutarea morilor de apă. Puteți veni cu ei dacă vreți să vedeți câte mori de apă mai sunt funcționale, când au fost făcute și din ce materiale. Prin proiectul „Țara Morilor de Apă”, cei de la Asociația „Acasă în Banat” vor să scoată la lumină aceste mori, unele uitate. Dacă vreți să porniți în expediție cu reprezentanții Asociației „Acasă în Banat”, atunci puteți merge sâmbătă, la ora 10, în fața Primăriei Eftimie Murgu, de unde se pornește apoi în expediție, până la ora 16.

„Pornim într-o nouă expediție în căutarea morilor de apă din Țara Almăjului. Începem cu cele 22 de mori din Eftimie Murgu și continuăm cu cele din satele vecine, aproape uitate, știute doar de localnici. Ne împărțim pe echipe și plecăm la drum prin sate, discutăm cu oamenii locului, identificăm morile, le fotografiem și le trecem în baza noastră de date”, transmit cei de la „Acasă în Banat”. Dacă vreți să mergeți în expediție, atunci aveți nevoie de echipament de teren, aparat foto sau telefon performant pentru fotografii, apă și mâncare de drum.

Aşa cum ați mai putut citi în ziarul nostru, Caraş-Severinul este judeţul morilor, peste 200 de mori de apă există în prezent aici, însă, cu excepția celor aflate în complexul mulinologic de la Eftimie Murgu, cele mai multe sunt aproape necunoscute. Deși prezente în unele lucrări de specialitate, situația pe teren a multor dintre aceste mori este necunoscută. Proiectul marca „Acasă în Banat” constă în inventarierea și cartografierea tuturor morilor de apă din Caraş-Severin, pentru a pune bazele unor viitoare inițiative de restaurare, conservare și valorificare în scop economic și turistic a acestora.

Proiectul „Țara Morilor de Apă” este realizat de Asociația „Acasă în Banat” și cofinanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin. JCS-Nina Curiţa