CARAŞ-SEVERIN – Domnul Rudolf Gräf îşi are începutul în Reşiţa şi primele lectii de viaţă le-a deprins în familia sa, în deplin consens cu normele civilizate care caracterizează Banatul multietnic, multicultural şi multiconfesional.
Locul naşterii unui om, deşi, în aparenţă, este o întâmplare, are o reprezentare fundamentală pentru ca este unic – atât din punct de vedere al definirii individuale, cât şi în ceea ce va însemna devenirea fiecăruia. Aşa după cum nu ne putem alege nici părinţii, dar logic, etic şi moral este să-i ajutăm şi să-i venerăm, tot aşa cred că există o datorie de bază şi faţă de locul în care am apărut, crescut, dezvoltat şi educat.
Istoricul Rudolf Gräf a parcurs prima mare aventură a cunoaşterii şi acumulării la Facultatea de Istorie si Filozofie “Al. I. Cuza” din Iaşi. După absolvirea cursurilor universitare a revenit, la chemarea Banatului, ca profesor la Lugoj şi apoi la Reşita. Împlinirea profesională avea însă să înceapă la Muzeul de Istorie din Reşiţa, cunoscut acum ca Muzeul Banatului Montan. Atmosfera de la muzeu, dar şi aceea din cadrul familiei în care a crescut, i-a oferit oportunitatea de a se metamorfoza în cercetătorul industriei metalurgice a Banatului, în condiţiile în care şi atunci, în anii ’80, Reşiţa era simbolul siderurgiei şi al construcţiilor de maşini din România.
Prin cercetările şi activităţile din cadrul tezei de doctorat, el şi-a etalat şi manifestat abilităţile personale și, ca urmare, a fost cooptat în corpul profesoral al Universităţii “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În această poziție a inițiat și reușit realizarea conexiunilor ştiinţifice eficiente cu universităţi de tradiţie din Graz, Regensburg, Rostock şi Innsbruck. Prin Rudolf Gräf, istoria industială a Banatului modern a cunoscut consacrarea definitivă, depăşind cu mult cadrul local şi naţional, prin racordarea sa la sistemul de cercetare internaţional. Omul şi istoricul Rudolf Gräf este unul dintre profesioniştii care au pus spaţiul dintre Mureş, Dunăre şi Tisa pe harta istoriografiei europene, pentru că Banatul este şi a fost din totdeauna “acasă în Europa”.
Este unul dintre cei care a făcut un serviciu major istoriografiei româneşti, susţinând-o şi popularizând-o în spațiul vest şi central-european. Pentru contribuţia susţinută la menţinerea relaţiilor culturale şi universitare, pentru rolul său de liant între Transilvania şi Banat – şi Germania şi Austria, i-au fost acordate, de către ambele state, înalte distincţii.
Profesorul Rudolf Gräf s-a impus în lumea istoricilor ca personalitate reprezentativă a spiritului multiculturalităţii, iar cele 43 de volume de autor, coautor ori editor şi coordonator, 11 titluri ca traducător, precum şi cele peste 100 de studii şi articole publicate în reviste şi volume de prestigiu stau mărturie în acest sens.
Nu de mult timp, un ilustru intelectual, trecut in lumea umbrelor, cântărea ideile despre mărire şi despre jertfire. Pentru concetăţeanul nostru – prin locul de naştere – nu pledez nici pentru mărire nici pentru jertfire, ci pentru buna cunoaştere a activităţii, a meritelor şi a recunoaşterii sale ca un demn şi respectabil bănăţean şi reşiţean.
Şi pentru că mă feresc să folosesc trimiteri academice excesive, în numele celor cu care am gândit, simţit şi iniţiat acest moment de apreciere, mă limitez în a-i dori profesorului universitar doctor în ştiinţe istorice Rudof Gräf sănătate, energie şi putere în activităţile pe care le face şi coordonează şi intenţii la fel de lăudabile, pentru urbea şi ţara noastră, ca şi acelea pe care le-a desfăşurat şi până acum!
…un cetăţean din Reşiţa…
FOTO: Ziarul de Cluj