Există un diagnostic crunt care echivalează, de cele mai multe ori, cu pecetea morţii. În faţa lui, medicina modernă a acestui început de mileniu III continuă să clacheze, obligând oamenii, deja condamnaţi, să-şi cumpere moartea stând la coadă la farmacii şi la case de sănătate, după un tratament care să le mai lungească agonia. O afecţiune cruntă care macină sufletele bolnavilor şi ale celor din jur. Cancerul… Un asemenea diagnostic obligă! În lupta cu el, ai nevoie de bani, de o clinică bună, de un medic renumit, care să facă minuni. Altfel, perspectivele sunt sumbre.
Potrivit unor studii recente, cancerul loveşte, de regulă, în cei mai activi membri ai societăţii. Numai că sistemul de sănătate îi aruncă în uitare. Anul acesta, pentru Programul Naţional de Oncologie, Caraş-Severinului i-a fost alocat un buget de 51,86 miliarde de lei vechi, numai că, având în vedere numărul persoanelor incluse în program şi tratamentele aprobate la nivelul comisiei naţionale de experţi, ne-ar trebui 88,32 de miliarde de lei. „Pe oncologie ne trebuie cei mai mulţi bani“, spune ec. Mirela Zeman, preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Potrivit ultimelor statistici prezentate de conducerea CJAS Caraş-Severin, în 2008, în program erau cuprinşi 987 de cărăşeni, consumul mediu lunar cu tratamentele fiind de 5,58 de miliarde de lei vechi. Anul acesta, doar în primul trimestru, erau 549 de bolnavi cuprinşi în program (deşi numărul real este mult mai mare!), consumul mediu lunar fiind de 7,36 miliarde.
Antoniu Mocanu
[email protected]