REŞIŢA – La ediţia trecută a celui mai popular festival internaţional de film din Europa Centrală şi de Est, T.I.F.F., derulat anual în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca, doi reşiţeni şi o ardeleancă entuziastă au oferit publicului numeros o expoziţie originală sugestiv intitulată: Promenada Viselor. Povestea Hollywood-ului Transilvan!
Ideea expoziţiei a fost proiectată de către Dr. Varga Attila, cercetător al Academiei Române şi, totodată, Visiting Researcher la Oxford Brookes University, diseminarea proiectului a aparţinut prestigioasei firme „Ghepard Communication” – Branding Strategy prin Adelina Chişu, specialist în comunicare şi marketing, iar piese de rezistenţă pentru valoarea expoziţiei au fost trimise la Cluj de către un veritabil căutător pasionat de comori din lumea fotografiei şi a filmului de altădată, Andrei Bălbărău, curator al Muzeului Cineastului Amator din Reşiţa.
Tema expoziţiei l-a pus în centrul atenţiei pe Janovics Jenő, regizor, actor, directorul Teatrului din Cluj, personalitate prestigioasă de valoare mondială a filmului mut, cel care, în perioada 1914-1920, a turnat la Cluj 66 de filme ce, ulterior, au fost difuzate în toată lumea. Unul din marii săi ucenici, reputatul regizor de la Hollywood Michael Curtiz, cel care, în anul 1943, a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru filmul Casablanca, una din cele mai frumoase pelicule de dragoste din toate timpurile, recunoştea faptul că doar geniul unui om de film precum Janovics a putut să facă din vocaţia sa o veritabilă artă, iar dintr-un oraş precum Cluj un imens platou de filmare! Anul acesta se împlineşte un secol de când ultimul său film mut, „Grozăvia Lumii” (1920), turnat pe străzile oraşului din Inima Transilvaniei, a avut ecou în toată lumea. Ideea de a face din oraşul pe care îl iubeşti un mare studio de film unde locuitorii urbei tale să poată păşi cu încredere, ca şi cum ar fi stele de cinema, rămâne şi azi o mare provocare.
Cine poate fi, de fapt, o Stea în universul celei de-a şaptea arte?
Janovics, unul din cei mai mari oameni de film mut din toate timpurile, din această parte de lume, ne convinge, prin propria sa viaţă, că fiecare dintre noi putem fi câte o Stea care străluceşte. Aceasta se întâmplă mai ales atunci când, urmându-ne cele mai frumoase vise în promenada vieţii de zi cu zi, credem cu tărie în ele şi, la fel de important, îi facem şi pe alţii să creadă în ele. Secretul Succesului! Secretul Vieţii cu adevărat împlinite! Renumitul actor şi regizor şi-a cunoscut jumătatea atunci când el era deja o Stea în lumea teatrului şi a filmului, însă Ea nu era decât o debutantă care a primit o şansă şi o doză mare de încredere. El a salvat-o pe Ea de la o viaţă mediocră şi obscură. După ani şi ani, când ororile nazismului s-au simţit acut şi în această parte de lume, Ea l-a salvat pe El de la deportare şi de la moarte sigură, punând în aplicare un plan de evadare pe care, ulterior, l-au rememorat până la adânci bătrâneţi. În clipele grele, nu le-a mai rămas decât credinţa în Dumnezeu şi iubirea unul faţă de celălalt. E suficient doar atât, mai ales atunci când „destinul” îţi bate ferm în fereastră cu bastonul sau cu patul de puşcă?
Povestea de iubire dintre două Stele, care au devenit legende pe scena mondială a filmului mut, are menirea de a ne reaminti mereu că datoria vieţii noastre este să iubim mult, iar atunci când coborâm în studioul din stradă să nu uităm că orice mare rol începe, întâi de toate, în noi înşine, păşind cu încredere pe Promenada Viselor… De aici şi până la un miracol nu e decât o distanţă de o poveste…
JCS-Nina Curiţa