Caraş-Severin, Romania

HERCULANE – Trei clădiri emblematice de patrimoniu din Europa, cu trei povești şi abordări diferite, acesta este pe scurt proiectul „RE“ care a obţinut recent o finanţare europeană. Una dintre clădiri este cea a Băilor Neptun!


Echipa Asociaţei Locus, care derulează Herculane Project, s-a întâlnit recent în oraşul de pe Valea Cernei cu reprezentaţii a două asociaţii din Slovenia şi Slovacia, alături de care, în vară, a fost câştigată o finanţare europeană. Suma se ridică la 188.000 de euro, dintre care 40.000 euro au fost accesați de către Asociația Locus. Banii vor fi folosiți pentru trei studii de caz și cercetări pe fiecare sit în parte și organizarea a trei școli de vară pentru tinerii profesioniști. Mai exact, „Proiectul RE“, un proiect multianual care se desfășoară timp de doi ani până la sfârșitul anului 2024, spun reprezentanţii Asociaţiei Locus.

„Weekend-ul trecut am fost la Herculane alături de reprezentanții asociațiilor Idrija 2020 + ID20 și Gotická cesta într-o vizită de studiu și de organizare a proiectului pentru care am câștigat finanțare din partea Uniunii Europene. Dincolo de prezentarea stațiunii Băile Herculane și a patrimoniului cultural care definește arealul istoric, am avut și sesiuni de lucru prin care am făcut schimb de bune practici și am început organizarea școlilor de vară din anul 2024. Proiectul este organizat în jurul a trei clădiri emblematice de patrimoniu din Europa: o casă a minerilor din secolul al XIX-lea din Idrija (Slovenia), Băile Neptun din secolul al XIX-lea din Băile Herculane (România) și biserica Sf. Ladislau din secolul al XIII-lea din Kameňany (Slovacia). Toate cele trei clădiri au fost recunoscute la nivel internațional pentru valorile lor de patrimoniu European (sit încadrat în Mondial UNESCO, sit inclus in Lista 7 Cele mai Periclitate Situri de patrimoniu cultural din Europa Nostra în 2022 și sit ce a primit Marca Patrimoniului European), dar care se confruntă cu un viitor incert din cauza incapacității sectorului patrimoniului cultural de a conduce revitalizarea lor.“, au precizat cei de la Locus.

Munca tinerilor arhitecţi timişoreni pentru salvarea Băilor Neptun continuă, atât pe şantier, cât şi pe o platformă dedicată studenţilor la Arhitectură, unde se pot învăţa diferite tehnici de conservare a ornamentelor. „Suntem bucuroși să ne putem continua munca pe două niveluri diferite, unul care se concentrează direct pe șantier, pe Băile Neptun, prin extinderea studiilor noastre asupra fațadei și ornamentelor care sunt de mare valoare și, de asemenea, continuând să creăm o platformă unde tinerii profesioniști în domeniu și studenții pot învăța despre diferite tehnici de conservare ale acestor ornamente. Vom scana 3D fațada Băilor Neptun, vom inventaria toate ornamentele și vom elabora un memoriu pe care îl vom preda Primăriei Băile Herculane. De această dată, efortul nostru depășește granițele țării noastre prin cooperarea cu alte două ONG-uri de la care avem multe de învățat și sperăm ca experiența lor în acest domeniu să fie transmisă tinerilor care vor participa la activitățile pe care le organizăm.“, a declarat Oana Chirilă, președintele Asociației Locus.

JCS-Nicoleta Moraru

Foto: Alex Muntean