Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – 170 de milioane de euro vor fi investiți pentru ca rețelele de apă și canal să acopere județul 100%!

Grație colaborării eficiente între operatorul de apă și canal, Consiliul Județean (CJ) și primăriile din județ, au fost identificate 13 sisteme de alimentare cu apă care vor beneficia de investiții. Acestea cuprind zonele celor șapte așezări urbane din județ, alături de comunele Grădinari, Ticvaniu Mare, Teregova și Topleț. Lor li se adaugă 11 aglomerări și două clustere care vor face obiectul investițiilor în infrastructura de canalizare. Aici sunt cuprinse zonele așezărilor urbane și cele ale comunelor Mehadia, Topleț, Teregova și Rusca. Aceste aspecte au fost arătate în cadrul prezentării premergătoare semnării contractului cu Ministerul Fondurilor Europene.

Directorul AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, se arată încrezător în reușita proiectului întrucât, pentru a câștiga timp, cu acordul Ministerului Fondurilor Europene majoritatea contractelor se află deja pe SICAP cu clauză suspensivă. „Greul abia începe, dar noi suntem pregătiți pentru ca, în cel mai scurt timp, să vedeți pe teren constructorii”, declară Filipescu. Optimismul său e dat de faptul că aceștia nu se lasă așteptați, fiecare proiect urcat pe SICAP atrăgând interesul mai multor constructori pentru lucrări care trebuie finalizate până pe 31 decembrie 2023.

Viitoarele intrări de bani în țară impun necesitatea atragerii și fidelizării constructorilor. Cine va reuși asta va putea cheltui banii europeni, deoarece nu e atât de important să ai contractul semnat, cât să ai constructorul care să poată face lucrarea. Motiv pentru care președintele CJ, Romeo Dunca, îndeamnă autoritățile locale să trateze constructorii cu maximă seriozitate și să-și respecte obligațiile de cotizare în primul rând la proiectele vechi. „Trebuie să finalizăm lucrul la proiectele vechi. Vă rog să vă dați concursul față de constructori, să le dați autorizațiile de spargere, ținând cont de faptul că sunt bani pentru refacerea în totalitate a străzilor în cauză”, afirmă Dunca.

Pentru viitoarele contracte, șeful CJ recomandă primarilor să stea cu ochii pe constructori, întrucât județul are experiența unor lucrări care au fost făcute dar nu pot fi folosite, cel puțin nu la parametri. Acesta este unul dintre obiectivele fixate și celor de la AquaCaraș. Totodată, Dunca i-a cerut lui Filipescu ca, înainte de începerea viitoarelor lucrări, să fie întocmit un calendar al acestora cu fiecare primărie, pentru a nu încurca derularea altor proiecte. „Banii pentru viitoarele lucrări sunt suficienți, lucru dovedit de interesul constructorilor pentru proiectele deja urcate pe SICAP. Certitudinea că contractul va fi semnat este dată de acceptul ministerului de a începe procedurile de licitații pentru lucrări”, a mai spus Dunca.

Președintele CJ s-a referit și la proiecte mai vechi care au generat sincope și întârzieri mari. Exemplele vin de la Caransebeș și Anina, unde lucrări de alimentare cu apă au demarat prin 2012. La Anina, lucrările au demarat dar n-au fost conforme, s-au reziliat contracte, au fost licitații noi la care n-a venit nimeni. Dar au fost alocate noi sume de bani și, în final, s-a găsit un nou constructor. „Bineînțeles că aceste lucrări trebuie să se termine până în 31 decembrie 2023. Noi lucrăm pe două direcții: una e să corectăm trecutul și să plecăm corect spre viitor cu acest proiect de 170 de milioane de euro”, a încheiat Romeo Dunca.

JCS-Ionel Ivașcu