Caraş-Severin, Romania

RAMNA – Rețeaua de apă la Ramna și Valeapai e pe ultima sută. Alte proiecte așteaptă să ia startul!

Am reținut asta din discuția cu dna primar Magdalena Ciurea, conform căreia o firmă acreditată de ENEL a finalizat recent lucrarea de montare a unui transformator care va asigura energia necesară funcționării rețelei. Este vorba despre o investiție în valoare de 6 milioane de lei, întinsă pe 28 km și finanțată prin PNDL 1. Trebuie precizat că lucrările au demarat în 2019, la un moment dat fiind stagnate de vechiul tunel descoperit în zonă, tunel care a trebuit să fie ocolit. Acum mai trebuie doar ca ENEL să realizeze branșamentul electric, după care probele de apă vor încheia lucrările. În strânsă legătură cu acest proiect este cel de extindere a rețelei de apă din satul Bărbosu. Acesta se ridică la valoarea de 1,8 milioane de lei, este finanțat pe Programul „Anghel Saligny” și „așteaptă” doar tăierea panglicii rețelei de la Ramna și Valeapai.

În vederile primăriei însă, tot pe programul amintit, se află și introducerea canalizării cu stație de epurare la Ramna. „Așteptăm doar avizul de la Apele Române pentru a putea semna contractul. După care vom putea demara procedura de licitație”, am aflat de la Magdalena Ciurea despre viitoarea rețea de 20 km, în valoare de 20 milioane lei.

Dna primar ne-a vorbit și despre un proiect aflat pe lista sinteză a CNI, în vederea reabilitării a 8 km de drumuri calamitate. Este vorba despre porțiunea de 5 km dintre satele Valeapai și Bărbosu, plus alți 3 km de străzi în Bărbosu. Valoarea proiectului depășește 25 de milioane de lei.

Un alt proiect CNI, aflat în prezent în lucru, țintește construirea unui nou cămin cultural la Ramna. „Studiul de fezabilitate e gata, așteptăm doar avizul de la ISU. Actualul cămin cultural este mic și este proprietatea parohiei ortodoxe de la Ramna”, a precizat dna primar. Acest proiect se alătură celui aprobat spre finanțare prin PNRR, vizând transformarea școlii din Valeapai în centru multifuncțional. Valoarea acestui proiect este de 1,8 milioane de lei, în clădire urmând a fi amenajat dispensarul medical, o sală pentru tineri sau una care să găzduiască o secție de vot. Mai trebuie precizat și că primăria a mai depus pe POIM un proiect în valoare de 500.000 de euro în vederea montării de panouri fotovoltaice pe instituțiile publice.

JCS-Ionel Ivașcu