Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Supărarea a ieșit la iveală în timpul dialogului pentru introducerea învățământului dual în Caransebeș, derulat la începutul săptămânii la Primărie. Directorul Liceului Tehnologic „Trandafir Cocârlă”, Ana-Petria Oprescu, l-a rugat pe primarul Felix Borcean să transmită colegilor profesori de la Colegiul Național „Traian Doda”, acolo unde edilul a fost director și predă încă geografia, să-și schimbe atitudinea față de liceul care pregătește mecanici auto.

„Ar trebui să le spuneți celor de la Traian Doda să nu mai dea exemplu negativ Liceul Trandafir Cocârlă, spunându-le elevilor lor <<voi care nu învățați, mergeți la Auto>> (fosta denumire a Liceului Tehnologic Trandafir Cocârlă – N.R.). Așa li se spune și la Generală 8, și la Traian Doda”, a fost rugămintea directorului de la „Trandafir Cocârlă”.

Edilul a explicat că așa s-a încetățenit într-un top al liceelor caransebeșene, realizat cu mulți ani în urmă, iar mentalitățile se schimbă greu. „Păi acolo se câștigă cel mai bine, la mecanici auto. Dar așa s-a încetățenit, erau niște topuri ale liceelor, poate ultimele clase, cei care rămâneau erau la Auto sau la Lemn. Mentalitatea asta este bănățenească și nu e bună, dacă tatăl meu a muncit, copilul să nu mai muncească, să aibă un loc de muncă liniștit, ne dăm foc la valiză așa”, a avertizat Felix Borcean.

Prezentă la dialog, Dalina Rancu, de la Inspectoratul Școlar Caraș-Severin, a amintit că „din păcate, această mentalitate nu este prezentă doar la Caransebeș, și-n alte părți ale județului învățământul profesional este văzut ca o pedeapsă”.

Concluzia a tras-o Vasile Voicu, patronul unei firme caransebeșene, care i-a spus directorului Ana-Petria Oprescu: „Ar fi frumos ca peste câțiva ani să se întoarcă roata, iar un director de tehnologic să-i spună unui copil <<dacă ești la teoretic ești prost plătit, aici, la tehnologic, ai abilități practice și devii foarte bine plătit, vino la tehnologic”.