Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Chiar dacă prima etapă de înscriere s-a încheiat, tinerii cărăşeni mai au o şansă în sesiunea din toamnă.

După prima etapă de înscriere în învăţământul profesional şi dual pentru anul şcolar 2017-2018, numărul elevilor înscrişi este de 251, din totalul locurilor alocate care însumează 693. Din cei înscrişi, 196 de elevi au ales învăţământul profesional tradiţional, iar ceilalţi 55 de elevi au optat pentru învăţământul dual. La nivelul judeţului Caraş-Severin sunt 693 de locuri disponibile în învăţământul profesional, pentru anul şcolar 2017-2018. Dintre acestea, 161 de locuri sunt pentru forma de învăţământ dual, fiind oferite de Colegiul Tehnic, Colegiul Tehnic Cărăşan şi Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşiţa.

Conform inspectorului şcolar general adjunct, prof. Mircea Iacob Meilă, în noul an şcolar vor fi constituite 23 de clase, dintre care şase clase vor fi disponibile pentru învăţământul dual şi 17 pentru învăţământul profesional tradiţional. Tinerii care urmează cursurile învăţământului dual pot beneficia de o bursă în valoare de 200 de lei de la stat, cel puţin aceeaşi sumă de la agenţii economici şi 100 de lei, cazare şi masă oferite de Primăria Reşiţa. Doritorii se mai pot înscrie în sesiunea din toamnă şi pot opta pentru o calificare profesională precum strungar, sudor, electrician, bucătar, confecţioner produse textile, ospătar, brutar, patiser sau operator CNC.