Caraş-Severin, Romania

CORNEREVA – Sigur asta gândesc domnii când văd sortimentele de pălincă cu care soții Nistor și Maria Iustilă participă la târgurile agricole din județ. Și doamnele gândesc la fel privind fructele culese direct din livadă sau brânza tare de Cornereva făcută de cei doi. Nu puțini le consumă pofticioși și din moment ce oamenii îi caută întrebând când vor reveni în zona lor, acesta e cel mai bun certificat de calitate pentru produsele soților Iustilă!

Încrederea clienților se câștigă în timp datorită calității produselor 100% naturale. Soții Iustilă știu foarte bine asta întrucât vin de ani buni la Reșița, unde lumea-i cunoaște chiar datorită produselor lor. Nici nu se poate altfel de vreme ce nu stropesc cu nimic merii, perii sau prunii din livada de patru hectare, iar îngrășământul constă în gunoiul de grajd rezultat de la cele șapte vaci pe care le dețin. Rezultatul? Sortimentele de pălincă ambalate frumos în sticle comandate de la un depozit din Cluj, fructele care fac cu ochiul și brânza maturată pentru care Nistor și Maria au atestat de produs montan.

„În gospodărie avem un cazan de 100 de litri cu care facem răchie sau pălincă din fructele rămase nevalorificate. La pălincă e mai greu, pentru că mai întâi se face țuica de 35 de grade care trebuie fiartă din nou. Pălinca noastră de prună e de 50 de grade, cea de pere de 52, cea de gutui pe la 58. Anul acesta, pentru prima dată am făcut pălincă de cireșe de 62 de grade. Am văzut alți producători și am zis să încerc și eu. În privința brânzei, vacile dau cam 100 de litri de lapte pe zi din care ies cam 12-13 kilograme de brânză”, aflăm de la Nistor Iustilă.

Anul acesta, deși a fost secetă, producția a fost bună și fructele frumoase, căci zona e de munte și nu s-a simțit lipsa ploilor. Ba chiar soții Iustilă au depus actele pentru ca fructele lor să fie recunoscute ca produse bio. Acum vreo zece ani au accesat o linie de finanțare, primind 7.500 de euro în decurs de cinci ani, bani pe care i-au investit în extinderea livezii. Și pe viitor vor să acceseze posibile finanțări, lucru despre care Nistor Iustilă discută cu specialiștii Direcției Agricole aflați permanent alături de producătorii locali. Vrea să extindă și mai mult livada și să cumpere utilaje, deoarece în zonă e greu cu mâna de lucru.

De doi ani, soții Iustilă sunt prezenți în Parcul Tricolorului în una-două zile din săptămână. Nu lipsesc nici de la piața volantă din fiecare duminică, iar la acest sfârșit de săptămână vor merge la târgul de la Bocșa. „Noi aducem tot timpul produse proaspete oamenilor pe care-i invităm să aibă încredere în noi și să ne caute”, încheie Nistor Iustilă.

JCS-Ionel Ivașcu