Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta a declarat Aurel Simion, secretarul de stat în MADR, aflat joi dimineaţă, în vizită de lucru la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin!

Reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale n-a vrut să facă nici o declaraţie vizavi de subiectul fierbinte al prejudiciului de peste 900.000 lei făcut Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin de către fostul director executiv, Felicia Mehedinţu, arestată preventiv de DNA în urmă cu o lună.

Reamintim că funcţia de conducere a instituţiei a fost preluată, prin ordin ministerial, de ing. dr. Liviu Munteanu. Aurel Simion a spus că în momentul de faţă cazul este anchetat şi nu are ce să declare, cei vinovaţi vor trebui să plătească pentru faptele lor. S-a referit, în schimb, la priorităţile în agricultură ale judeţului nostru: „Acestea sunt priorităţile ţării, în agricultura românească. Judeţul Caraş-Severin este o zonă montană, iar noi, MADR, avem pentru anul 2022 un program de tranziţie, măsuri distincte pentru zona montană. Am separat de «coşul mare», în aşa fel încât, zona montană să reuşim s-o şi dezvoltăm, să ajutăm fermierii, dar în acelaşi timp ne interesează ca în zonele greu accesibile să păstrăm forţa umană, ne interesează o strategie naţională în acest sens. Bineînţeles că, dacă eşti în zona montană, nu înseamnă că nu poţi să accesezi şi celelalte forme de sprijin pe care Ministerul Agriculturii le are în vedere. Începând cu luna iunie vom demara plecările în teren şi un nou plan strategic pentru 2021 – 2027. Nu vrem să-l creionăm până nu vedem toate necesităţile, de la firul ierbii, să continuăm ce a fost bun şi să eliminăm ce s-a făcut prost, dar contează ce ne spun fermierii şi locuitorii din zona rurală. Ne interesează locuitorii din zona rurală, întrucât suntem Ministerul Agriculturii, dar şi Dezvoltării Rurale, deci avem obligaţii pe mai multe paliere“.

Referitor la programele de minimis, el a spus că acestea sunt gândite în aşa fel încât să fie încurajată o necesitate a consumatorului, în perspectivă chiar plantele aromatice. De asemenea, politica ministerială se axează în perspectivă pe implicarea în educaţie, însă se pune accent în special pe o politică ministerială îndreptată cu faţa spre piaţă: „Noi avem o balanţă comercială negativă, ca ţară, ca minister, şi o spun cu regret chiar, a precizat secretarul de stat în MADR. Aceasta e de minus 2 miliarde de euro pe agricultură, care este o cifră extrem de mare, adăugat cu faptul că 70 la sută din ceea ce consumăm provine din import, ne dă de înţeles că politica agricolă românească n-a fost una atât de benefică pentru consumatorul român. Aici aş vrea să intervenim, să vedem ce spune şi piaţa, eu m-aş gândi chiar la a orienta politica ministerului cu faţa spre piaţă, astfel încât predictibilitatea culturilor pe care fermierii să le facă, să fie acelea pe care piaţa le cere, adică, dacă ai desfacere poţi să şi produci. Sunt foarte multe lucruri de făcut, trebuie să le gândim din punct de vedere economic, fiindcă degeaba produci dacă n-ai vânzare, degeaba produci mult şi prost, n-ai calitate şi marfa nu ţi se vinde, degeaba produci, vinzi ce vinzi, restul îşi rămâne şi, automat, adâncim risipa alimentară, Pe mine mă interesează să gândim o formă de sprijin, în aşa fel încât să dirijăm piaţa şi să nu risipim nimic din tot ceea ce produce românul“.

În timpul vizitei sale de lucru, Aurel Simion s-a întâlnit joi dimineaţă şi cu directorul APIA, Dumitru Stepanescu, după care a avut o întrevedere cu prefectul judeţului, Cristian Gâfu.

JCS-Alexandra Gorghiu