Caraş-Severin, Romania

BORLOVA – La Borlova, comuna Turnu Ruieni, în casa cu numărul 234, s-a deschis recent încă un punct gastronomic local din Caraș-Severin. Inițiativa, curajoasă, de altfel, în ziua de azi, i-a aparținut Mihaelei Dragalina, care a căutat și a găsit o cale de a-și valorifica produsele obținute în gospodăria proprie. Punctul gastronomic funcţionează într-o încăpere din propria casă, în care locuieşte împreună cu soţul şi cu soacra!

Ajunși în atmosfera plăcută a camerei amenajate special în acest scop, afară fiind foarte frig, Mihaela Dragalina își deapănă povestea: „Am venit din Moldova cu doi copii mici de mână și am luat-o de la zero aici, în Banat. Până în urmă cu ceva timp am lucrat ca bucătar în mai multe restaurante din Caransebeș şi cinci ani la o pensiune cu profil de tabără, unde veneau mulți copii. Am participat, cu produsele preparate de mine, la o serie de acțiuni de profil, printre ultimele la care am fost fiind târgurile de la Timișoara, Cornereva şi Mehadia, unde m-am prezentat cu dulcețuri, zacuscă, cozonaci, sirop şi sucuri, toate produse tradiționale și bio sută la sută, fiindcă noi stăm în zonă de munte și aici aerul nu e poluat. Era să uit, produsele mele s-au aflat și pe standul județului Caraș-Severin la recentul Târg de Turism al României, care a avut loc la București, la Romexpo. Scopul pentru care am făcut toate astea a fost să-mi vând produsele pe care le obțineam în gospodărie, fiindcă avem livezi și grădină, și am zis să fac ceva cu fructele și legumele, să le prelucrez și să ajung să trăiesc, dacă se poate, din asta.”

La toate muncile o ajută soțul, care lucrează cot la cot cu ea, dar şi fiica, ginerele și soacra.

Pentru oaspeţii care-i trec pragul, ne-a mai spus, pregăteşte întotdeauna „cele trei feluri de mâncare care «se poartă» în Banat: supă, sarme și friptură”. În plus, mai gătește și o ciorbă, un gulaș, un „ceaun”, o tocăniță, diverse combinații, iar acum, în sezon, pomana porcului, precum și o sumedenie de prăjituri.

Specialitatea casei, însă, e „Ciorba à la Miha”, un nume dat de copiii din tabere, o combinație Moldova-Banat, care plăcea tuturor și din care mereu cereau supliment, dar nu ne-a divulgat rețeta, fiindcă niciun bucătar nu-și dezvăluie secretele, chiar dacă ea niciodată nu a gătit după una anume, ci le-a personalizat pe fiecare în parte.

Cel mai mare ajutor în punerea pe roate a „afacerii”, a mai spus Mihaela Dragalina, l-a primit din partea directorului Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, Alin Muntean, care a sprijinit-o în absolut toate demersurile făcute, totul începând anul trecut, când i-a solicitat produse pentru participarea la Târgul de Turism al României, din Capitală, unde a trimis zacuscă, dulcețuri și siropuri.

Cine vrea să se convingă de toate acestea nu trebuie decât să dea o fugă până la Borlova şi, odată ajuns acolo, să facă stânga la mijlocul satului și să pună frână în fața casei cu numărul 234. De restul se ocupă Miha!

JCS-Gabi Berger