ANINA – Proiectul mare este la stadiul de 60%. Primăria Anina lucrează la un proiect adițional. Acesta vizează căile de acces în viitorul muzeu, dorindu-se amenajarea intrării printr-o galerie și ieșirea pe puț. Asta deoarece se dorește ca turiștii să intre în mină și să iasă pe o galerie în mijlocul orașului!
Conform lui Gheorghe Românu, consilier în cadrul primăriei, costurile urmează să fie acoperite în principal de la bugetul local. „Am obținut proprietatea acestor lucrări miniere și avem avizul Ministerului Economiei pentru a putea realiza cele două lucrări. Este vorba despre o lucrare orizontală de 120 m și ieșire pe puț de 50 m. Pe puț va fi amenajat un lift care va coborî până la minus 50 m și va ieși în strada Oltului, unde va fi amenajată o parcare și o intrare în subteran”, am aflat de la Gheorghe Românu.
Din declarația sa, reținem că a fost deja contractat un proiectant din Valea Jiului, specialist în lucrări miniere. Urmează să vină avizele și să fie scos materialul din galerie și din puț. Apoi, printr-un alt proiect, se va stabili exact ce lucrări miniere de consolidare trebuie efectuate, în funcție de cele ce vor fi constatate în subteran. Asta întrucât se știe cum a fost înăuntru cândva, însă situația actuală va fi cunoscută grație viitoarei intervenții.
În vederile primăriei se află și dotările viitorului muzeu pentru care se vrea alt proiect. În acest sens, se dorește scrierea încă unui proiect pentru care să fie căutată și o sursă de finanțare. „Pe lângă reabilitarea clădirilor și traseelor, vom avea nevoie de dotări de interior precum utilaje care să le arate turiștilor modul cum se lucra cândva. Cu ajutorul colegilor din Valea Jiului, vom încerca să aducem utilaje cu care s-a lucrat în mină în perioada comunistă și înainte. Dacă nu vom reuși să facem proiect pentru acest obiectiv, vom aloca bani de la buget”, a încheiat consilierul Primăriei Anina.
Între timp, lucrările la viitorul muzeu continuă. Până acum, s-au făcut lucrări de infrastructură mare și, de puțin timp, s-a trecut la lucrările mai migăloase care însă au o valoare mare în proiect. În estimarea lui Românu, stadiul actual este de 60%, iar panglica muzeului ar putea fi tăiată în aprilie-mai 2023. Valoarea inițială a proiectului a fost de 3,5 milioane de euro. Clădirile muzeului sunt monument clasa A și cuprind puțul propriu-zis și mașina de extracție cu aburi.
JCS-Ionel Ivașcu