Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Moara lui Buleta sau Moara de la Pod din Gârlişte, sau mai bine zis ce a mai rămas din ea, a fost descoperită recent de Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat!

În drumurile lungi prin Banatul Montan, Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, a întâlnit ceva neaşteptat: o moară neinclusă în cartea sa! Bucurie şi frustrare în acelaşi timp, spune Trifan. Moara lui Buleta sau Moara de la Pod din Gârlişte, acum o ruină, ar putea avea şansa de a fi salvată. În primăvară, Radu Trifan a programat deja o excursie la Gârlişte.

„La întoarcere dinspre Oravița am făcut o oprire în comuna Goruia unde ne-am cunoscut cu domnul primar și doamna viceprimar, am povestit despre situația comunei și potențialul turistic extraordinar, prea puțin explorat. Ocazie bună pentru noi să revenim la Gârliște, sat pe care l-am vizitat de două ori, prima oară prin 2010, când drumul până acolo era un coșmar. S-a schimbat mult, s-au cumpărat multe case de către orășeni dar, din păcate, au dispărut zeci de fațade bogat ornate, tipice pentru satele din Valea Carașului. Chiar și așa, păstrează din farmecul de odinioară și rămâne o mică bijuterie de sat. Iar de aici se pornește în explorare către Cheile Gârliștei. Și acum, surpriza zilei pentru mine! Am mai găsit o moară, neinclusă în cartea mea! Bucurie și frustrare în același timp! Este vorba despre Moara lui Buleta sau Moara de la Pod, care a funcționat până în anii comunismului, azi fiind doar o ruină, din păcate. Trebuie neapărat să organizăm o excursie în zonă și la Cheile Gârliștei de îndată ce vine primăvara!“, a precizat Radu Trifan.

JCS-Nicoleta Moraru