RĂCĂŞDIA – Iar în comuna de lângă Oraviţa sunt atraşi şi investitori care creează plusvaloare. E vorba de mici investitori, care solicită de la Primărie concesionarea unor terenuri, însă important e că aceste firme angajează oamenii din comună!
S-a construit şi se construieşte mult, atât la Răcăşdia cât şi la Vrăniuţ, dar pe lângă proiectele fie în derulare, fie deja încheiate sau de viitor, primarul Mirco Lechici spune că vrea să încerce absolut orice pentru a le oferi oamenilor toate condiţiile să nu mai plece la oraş. Deşi, s-a cam întors roata, orăşenii fiind acum cei care caută să vină sau să revină la ţarină, unii chiar căutând să-şi înjghebe o mică afacere: „ Avem tot felul de solicitări pentru concesiuni, spune edilul comunei, de pildă pe partea de ieşire spre Moldova Nouă, pe partea industrială. Pentru a satisface aceste cerinţe, am scos câteva terenuri la concesiune pentru diferite domenii, spălătorii, vulcanizări, service. Avem chiar o staţie de carburant care e aproape gata, în curând va intra în funcţiune, probabil într-o lună sau două. Ne străduim să ne dezvoltăm şi pe latura investitorilor, chiar dacă e vorba de firme mici, cu câţiva angajaţi, dar încercăm să creăm plusvaloare, să fie şi locuri de muncă.“.
Primarul Mirco Lechici e convins că oamenii nu vor mai pleca în alte părţi, odată rezolvate problemele ce ţin de infrastructură, respectiv apă şi canalizare, asfaltări, cu proiectele aflate în derulare, cele aprobate deja sau altele pe care le gândeşte cu proiectanţi şi consultanţi specialişti: „La Răcăşdia avem şi dispensar cu medic, am încheiat tot anul trecut, pe PNDL 2, o dotare de echipamente medicale şi mobilier în valoare de 10.000 de euro, medicul este din comună, există şi farmacie, există magazin, dispensar veterinar, în curând vom avea şi staţie de benzină, aşa că oamenii nu mai trebuie să meargă la oraş pentru aproape nimic“.
Chiar şi cu firmele mici care vor contribui, desigur, la dezvoltarea comunei, cel puţin câţiva oameni vor avea de lucru. Primăria poate să concesioneze 2 ha de teren în intravilanul localităţii, astfel încât posibilii investitori, autohtoni sau străini, să dezvolte activităţi industriale şi de producţie. În plus, există posibilitatea ca aceştia să beneficieze de facilităţi fiscale pe termen scurt şi scutiri de taxe prin negociere pentru investiţii mai mari.
O altă veste bună este cea referitoare la iluminatul stradal, proiectul accesat în cadrul Programului de sprijinire a eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public fiind câştigat la AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu): „Avem un proiect depus la CNI, o documentaţie actualizată pentru căminul cultural din Vrăniuţ, e pe lista sinteză, iar lunile trecute am mai câştigat un proiect prin AFM, pentru înlocuirea tuturor lămpilor din Răcăşdia şi din Vrăniuţ. E vorba de schimbarea a peste 400 de lămpi pentru eficientizarea energetică, un sistem digital performant, automatizat, valoarea finanţării fiind de 540.000 de lei, la acest proiect având şi noi o co-finanţare de 10 la sută, din bugetul local. Am trimis deja documentele solicitate şi urmează procedurile de achiziţie, licitaţia şi execuţia“.
Urmează şi alte investiţii
Primarul speră că se va rezolva şi drumul judeţean cu sprijinul Consiliului Judeţean, aşa că în noul mandat se gândeşte la alte doleanţe ale cetăţenilor, deja s-a consultat cu specialişti pentru spaţii de joacă pentru copii, spaţii verzi şi trotuare. Tot prin Compania Naţională de Investiţii, Şcoala Generală din Răcăşdia va avea şi o sală de sport: „Avem în derulare prin CNI un proiect pentru o sală de sport la Răcăşdia, precizează Mirco Lechici, contractul, în valoare de 6.556.708 lei, fiind deja atribuit, mă refer la proiectare şi execuţie. Practic, nu mai intră în sarcina noastră decât predarea amplasamentului, deci, probabil, că în primele luni din 2021, când şi vremea va fi frumoasă şi va permite să se lucreze, constructorul va demara acest proiect“.
După două mandate se văd oricum schimbările, cine a fost oaspete la Răcăşdia în ultima vreme cu siguranţă a remarcat că s-au făcut destule în comună. De reţinut că aproape 80 la sută din proiecte sunt din fonduri nerambursabile dar, ca peste tot, sunt oameni care vor mai mult şi mai repede, iar primarul nu poate mulţumi chiar pe toată lumea.
JCS-Alexandra Gorghiu