Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Șeful administrativului reșițean a devenit un model, un exemplu de bune practici la nivel național, la capitolul absorbției de fonduri europene, după cum remarca secretarul de stat Ovidiu Cîmpean, din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prezent în municipiu!

„Îl felicit pe dl primar Ioan Popa pentru că este unul dintre campionii absorbției fondurilor europene, este un model, un exemplu de bune practici la nivel național“, remarca oficialul, prezent în județul nostru pentru a vedea felul în care se lucrează la proiectele cu bani europeni, mai ales că la unele dintre ele suntem sub presiunea timpului.

„Alături de Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, am verificat stadiul lucrărilor la proiectele derulate în Reșița, cu finanțare din fonduri europene. Deși suntem într-o cursă contra cronometru pentru a finaliza proiectul de modernizare a transportului public local în termenul asumat, stadiul lucrărilor și modul în care constructorul s-a mobilizat ne dă garanția că vom reuși. Alături de Romeo Dunca am vizitat și șantierul deschis pentru modernizarea Drumului Județean 608, un proiect cu un grad de execuție de 60%, acesta urmând să fie finalizat în vara anului viitor“, preciza șeful administrativului reșițean.

Oficialul de la Centru a adăugat că vizita a pus pe tapet și proiecte viitoare pe care administrația reșițeană le are în vedere: „Cu ocazia acestei vizite am discutat și despre proiectele viitoare și despre posibilitățile de finanțare din următoarele programe care tocmai sunt în lucru la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, de la PNRR, la POR 2014-2020 sau, sigur, alte opțiuni pe care împreună încercăm să le găsim pentru a finanța toate proiectele de care reșițenii au nevoie“.

Despre ce proiecte este vorba, mai exact? Ne spune chiar primarul Reșiței: „Am discutat cu domnul secretar de stat despre cele trei fișe de proiecte la care lucrăm pentru următorul exercițiu financiar: modernizarea infrastructurii în cartierele Micro 1,2,3 și 4; reconversia funicularului, construirea a opt poduri pietonale și a promenadei pe partea dreaptă a Bârzavei; introducerea apei potabile și a canalizării în stațiunea Secu și pistă de biciclete pe toată lungimea drumului de legătură“.
Șeful administrativului reșițean a ținut să mulțumească celor de la Centru pentru faptul că „Sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene se simte în toate etapele derulate de colegii mei, de la etapa de scriere a proiectelor, la obținerea finanțării și implementarea investițiilor“, dar și „pentru deschiderea de care aceștia au dat dovadă în toate discuțiile pe care le-am avut pentru a căuta soluții la problemele întâmpinate în ultima perioadă“.

Presiunea timpului

Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean a explicat și motivul principal al vizitelor în teren: „Noi acum intrăm în ultima fază pe perioada de programare 2014-2020, este acea regulă N+3, deci toate proiectele din fonduri europene trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023, și sigur la nivelul Guvernului și la nivelul ministerului suntem preocupați de stadiul lucrărilor, mai ales de cel al lucrărilor în infrastructură, pentru că aceste proiecte au un efect multiplicator în economie, ținând cont și de crizele prin care – nu numai România, ci și Uniunea Europeană – trecem. Prin urmare, am văzut un ritm al lucrărilor, o preocupare atentă a autorităților locale și inclusiv vizite personale aproape săptămânale, astfel încât să ne asigurăm că absolut toți banii europeni sunt absorbiți. Am făcut și o analiză a fondurilor europene în derulare, la o alocare pe Axa 4, de 26 de milioane de euro, pentru municipiul Reșița, am observat, pentru perioada 2014-2020, contracte de finanțare semnate – desigur, din mai multe axe, însă dar ca să vă faceți o comparație – de peste 140 de milioane de euro. Ceea ce arată foarte clar preocuparea administrației publice locale pentru investiții și, ceea ce este foarte important, preocuparea pentru absorbția fondurilor europene. Pentru că știm cu toții că este foarte important să beneficiem cu toții de banii pe care Uniunea Europeană îi pune la dispoziție pentru creșterea calității vieții locuitorilor din orașele și județele din România“.

JCS-Antoniu Mocanu