Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Odiseea repartiţiei de către Consiliul Judeţean Caraş Severin a banilor colectaţi din impozitul pe venit şi din TVA către UAT-urile din judeţ este departe de a se termina!

Secretarul judeţului, Darian Ciobanu, face greva pixului şi refuză să semneze hotărârea adoptată după amendamentul consilierului Gabriel Dinu, prin care sumele alocate UAT-urilor din judeţ au fost modificate, evident argumentându-şi legal refuzul. Unele primării s-au trezit cu mai puţini bani, altele cu mai mulţi şi, cum era de aşteptat, a început scandalul. Care oricât ar încerca aleşii s-o dreagă… este unul politic. Pe şleau, PSD-ul „şi-a luat-o“ în bărbie şi imediat a reacţionat, declarând că această măsură este ilegală şi că împărţeala s-a făcut pe criterii politice (de parcă s-a făcut vreodată altfel!).

Am încercat să aflăm punctul de vedere al unuia din primarii care au primit mai mult decât solicitaseră. Ioan Rusu, edilul comunei Ezeriş, s-a declarat foarte mulţumit de banii în plus şi are chiar şi câteva sfaturi pentru contestatarii acestei hotărâri şi mai ales pentru nărăvaşul secretar al judeţului. „Banii în plus sunt bineveniţi. La Ezeriş avem mai multe proiecte în derulare şi avem ce să facem cu ei. Celor care acum sar ca muşcaţi de şarpe, le recomand să se uite şi în trecut, când comune care nu aveau absolut nici un proiect primeau bani de două-trei ori mai mult decât comune cu proiecte în derulare. Atunci n-a fost politic? Eu nu văd nici o ilegalitate în această hotărâre. Dacă secretarul judeţului găseşte ilegalitatea, eu mă las de administraţie. Nu este prevăzut nicăieri că un UAT nu poate primi mai mult sau mai puţin decât a solicitat. Ani la rând, Primăria Ezeriş a fost văduvită de bani. Acum s-a egalizat puţin balanţa, ceea ce mi se pare foarte normal. Probabil cei care acum fac scandal, uită cum acum câţiva ani au reuşit să ne taie finanţarea pentru un drum agricol doar pentru că eu, personal, n-am vrut să semnez o adeziune la un anumit partid. Să ne lase să ne facem treaba, că avem multă şi să-şi vadă fiecare de atribuţiile lui. Domnului secretar al judeţului îi mai recomand să se ocupe de administraţie şi să lase politica pe seama altora, că e mai bine aşa. El nu este pus acolo să facă politică. I-o spune unul care are peste 20 de ani de administraţie publică la activ“, declară Ioan Rusu.

PSD încearcă să facă pe dracu-n cinci pentru a schimba această hotărâre şi anunţă că vor merge şi în instanţă pentru acest lucru. Eternul circ politic însă a fost liniştit de preşedintele Silviu Hurduzeu care a iniţiat un proiect de hotărâre prin care miercuri, în şedinţa Consiliului Judeţean, poate fi corectată situaţia celor trei primării. Iar dacă proiectul rămâne în forma iniţială, oricum Hurduzeu a semnat hotărârea de împărţire a banilor, hotărâre ce este executorie.

JCS- Flavius Militaru

Adaugă comentariu