Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Cam acesta este răspunsul dat unor oameni de afaceri belgieni care au dorit să achiziţioneze teren în oraşul de pe Clisură pentru a face o uzină de reciclare a deşeurilor!

Belgienii, care au mai fost la Moldova Nouă cu aceeaşi intenţie, au cerut o întâlnire cu autorităţile locale, în speţă cu primarul Ion Chisăliţă. Edilul le-a cerut o scrisoare de intenţie, apoi stabilirea, de comun acord a unei date la care cele două părţi să se întâlnească. „Am fost anunțat de domnul Filipescu acum vreo doua luni că nişte oameni de afaceri belgieni sunt interesaţi să investească în judeţ şi că în anii trecuţi au mai fost la Moldova Nouă, dar şi la Oţelu Roşu şi în alte părţi. Ca să am cât de cât informaţiile necesare, am cerut date despre preocupările lor. Aşa am aflat că vor 50 ha de teren pe care să facă un depozit de deşeuri, în general din plastic, şi o unitate de procesare. I-am transmis d-lui Filipescu că nu dispunem de suprafaţa acestui teren şi nu sunt interesat de o investiţie prin care Moldova Nouă să devină groapa de gunoi a Europei de vest“, ne-a spus primarul Ion Chisăliţă.

În 4 ianuarie 2022, edilul susţine că a primit un email prin care era înştiinţat de oamenii de afaceri că vor merge la Moldova Nouă pentru o discuţie. „Am întrebat în primărie dacă am primit vreo scrisoare de intenţie, dacă am primit vreun document. Nimic. Pentru că aveam un număr de telefon am sunat şi am vorbit cu soţia omului de afaceri belgian, care este româncă. Dânsa mi-a spus că de-a lungul timpului au fost la Consiliul Judeţean, la Prefectură, la Moldova Nouă când a fost primar Torma şi au discutat. Le-am spus să îmi transmită vreun document întocmit în perioada respectivă. Am primit poze de la o masă, unde nu are sens să spun cine a fost. Din surse am aflat că Adrian Torma le-a oferit terenuri proprietate privată, dar nu s-au înţeles. În aceste condiţii le-am spus sa trimită o scrisoare de intenţie, cu tot ceea ce vor să facă în zonă, să stabilim întâlnirea după ce o studiem şi să ne întâlnim instituţional la o dată stabilită de comun acord. Nu le-a convenit, au început să mă ameninţe că ei lucreaza pentru UE şi s-a încheiat discuţia, spunându-mi că scrisoarea de intenţie este o chestie istorică, ei fiind în România de doi ani!“, ne-a mai spus edilul din Moldova Nouă.

Într-adevăr, refuzul primarului de a-l primi pentru discuții, l-a determinat pe omul de afaceri belgian Marc Philippe Haentjens să îşi scrie dezamăgirea pe o rețea de socializare. „Pe data de 4 ianuarie l-am contactat telefonic pe domnul primar Ion Chisăliță, pentru a-i anunța vizita delegației noastre în ceea ce privește proiectul uzinei de reciclare a deșeurilor, pentru data de 7 ianuarie 2021. Se știa de vizita noastră. Delegația noastră a mai fost la Moldova Nouă în 2020 şi 2021. (…) Pe vremea aceea era primar domnul Adrian Torma. Pe noi nu ne interesează culoarea politică a primarilor, etc, noi venim acolo cu o investiție europeană. Astăzi (scria omul de afaceri în 4 ianuarie 2022), domnul primar Chisăliță a schimbat foaia, făcându-ne cunoscut că vineri (7 ianuarie) nu este «aici»! Unde «aici»? Astăzi a fost contactat din nou, prima oară printr-un e-mail. Răspunsul a fost «niet pentru vineri», să găsim o altă zi săptămâna viitoare. Răspunsul nostru e «niet pentru săptămâna viitoare », nu locuim vis-à-vis de Primăria Moldova Nouă. S-ar putea, dar nu este posibil! Noi venim din Belgia, de la câteva mii de kilometri și avem și alte «preocupații» în timpul săptămânii viitoare care are 7 zile! (…) Domnul Chisăliţă striga cocoţat pe baricade, în timpul convorbirii noastre telefonice, că nu vrea sa transforme Moldova Nouă în «groapa de gunoi a Europei». Uzine de reciclare exista peste tot în ţările civilizate. (…) Vom face plângere la Comisia Europeană“, a scris, printre altele, investitorul belgian.

Primarul de la Moldova Nouă ne-a mai spus că îşi doreşte investitori, dar nu orice fel de investiţie. „Îmi doresc investitori, pledez acum pentru oamenii de afaceri turci care vor să deschidă ceva serios la Moldomin. Să nu uităm că eu am fost cel care a adus Delphi cu 2400 de locuri de muncă. Nu am nimic împotriva niciunui investitor, dar nu agreez un depozit de deşeuri pe zeci de hectare. Nu suntem groapa de gunoi a nimănui“, a mai spus Ion Chisăliţă.

JCS-Nina Curiţa