Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – 370 de milioane de euro pentru construcția de creșe se alocă prin Planul Național de Redresare și Reziliență! Andrei Ungur, secretar de stat Ministerul Dezvoltării, ne-a spus că „în Caraș Severin sunt doar patru creșe pentru copii“!

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației estimează construcția a aproximativ 200 de creșe, la nivel național, finanțate prin PNRR. Aceste unități vor fi construite după respectarea a trei tipuri de modele prestabilite în funcție de suprafața de construcție și de numărul de antepreșcolari.

„Consider că atragerea de fonduri prin programul de construcție de creșe, inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, este vitală pentru județul nostru, având în vedere că în Caraș-Severin sunt doar 4 creșe pentru antepreșcolari. Trei dintre acestea sunt la Reșița și una la Caransebeș. Așadar, în niciun oraș din Caraș-Severin, respectiv Herculane, Moldova Nouă, Oravița, Oțelu Roșu, Anina, Bocșa, nu există astfel de centre pentru copii. Construcția de noi creșe este nu doar necesară, ci și strategică pentru dezvoltarea locală, având în vedere că astfel de investiții pot motiva tinerele familii să nu mai plece în altă țară în speranța unui trai mai bun pentru copii”, a spus Andrei Ungur, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Creșele ce urmează a fi construite vor fi destinate fie pentru 45-50 de copii, adică pentru patru sau cinci grupe, fie creșe pentru șase sau șapte grupe, unde pot fi înscriși 60 sau 70 de copii și unități pentru 10 sau 11 grupe de copii, unde vor fi îngrijiți peste 100 copii de pană la 3 ani. Modelele de creșe sunt prevăzute cu dormitoare, spălătorie proprie, bucătărie, sală mare funcțională, cabinet medical, camere de joacă. În plus, acestea sunt promovate după conceptul de construcție verde, eficientă economic și energetic, cu acoperiș prevăzut cu panouri fotovoltaice și cu amenajarea de spații verzi și terase înverzite.

„La nivelul Ministerului Dezvoltării estimăm semnarea primelor contracte pentru construcția creșelor din toamna acestui an. În acest moment, Compania Națională de Investiții lucrează la întocmirea documentației tehnice a studiului de fezabilitate pentru cele trei tipuri de proiecte de creșe, urmând ca unitățile administrativ teritoriale interesate să depună solicitările la CNI și dovadă că au în proprietate suprafața de teren impusă conform modelului pentru care optează“, a mai adăugat Andrei Ungur.

Accesarea fondurilor pentru construcția creșelor va fi făcută de unitățile administrative teritoriale după aprobarea Planul Național de Redresare și Reziliență în ședință de Guvern.

JCS-Nina Curiţa