Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În lipsa unei licențe de exploatare a agregatelor minerale, în județ a fost patentată o altă procedură de a le procura!

Trăim într-un județ bogat, în care nu doar pădurea cade pe noi, ci și alte resurse, inclusiv ale subsolului, doar că nu strigă că s-ar dori scoase la suprafață. În urmă cu un an, cu prilejul prezentării Raportului privind activitatea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), șeful Compartimentului pentru Inspecție Teritorială (CIT) Caransebeș, Viorel Stoica, afirma că „tot ce zace în subsolul nostru e exploatat în proporţie de cel mult 40%“. La vremea respectivă, nota acesta în raport, figurau în evidențe 94 de obiective de explorare/exploatare din care 21 de cercetare (5 pentru cărbuni, 6 – minereuri metalice şi polimetalice, 7 – nemetalifere şi roci utile, 3 obiective pentru ape), precum şi 73 de exploatare (7 – cărbuni, 2 – minereuri, 56 – nemetalifere şi roci utile şi 8 – ape).

Potrivit raportului din acest an, numărul obiectivelor apare diminuat cu aproape o treime, 68 mai precis, din care 17 de cercetare (4 – cărbuni, 6 – minereuri metalice şi polimetalice, 7 – nemetalifere și roci utile), precum și 51 de exploatare (5 – cărbuni, 2 – minereuri, 36 – nemetalifere și roci utile, 8 pentru ape). Cea mai mare diferență (-20) o găsim la licențele de exploatare a nemetaliferelor și rocilor utile, de unde n-ar trebui trasă concluzia pripită că respectivele resurse au fost epuizate, iar exploatarea abandonată. „Ar fi în interesul fiecărei primării să aibă o carieră, o balastieră proprie. Decât să cumpere de la un agent economic, mai bine l-ar produce ei. Pot lua nişte fonduri europene să deschidă aşa ceva, pot crea nişte locuri de muncă pentru oamenii din localitate, iar după ce folosesc materialul pentru amenajările proprii, pot vinde şi altora.“, opina în mai 2023 șeful CIT, adăugând că a avut discuţii în acest sens cu reprezentanţi ai unor primării.

Deloc suprinzător, în ultima listă actualizată cu licențe, publicată de ANRM în februarie 2024, nu apare nicio primărie! În schimb, luni, prefectul Ioan Dragomir afla în ședința Colegiul Prefectural, de la Viorel Stoica, cum e rezolvat în județ necesarul de agregate minerale. „Domnii primari nu cunosc modul în care acestea pot fi exploatate. Dânșii obțin de la Apele Române un aviz de gospodărire a apelor, după care trec efectiv la partea de exploatare. Ori, tot ce înseamnă exploatare, tot ce înseamnă resursă minerală exploatată fără permis sau licență este ilegal! Eu, ca inspector zonal nu pot da aprobări în ideea ca acești domni primari să își poată scoate o parte din agregate, să le pună în operă pe drumurile comunale!“, a subliniat Stoica.

Însă, din cauza faptului că de un an este singurul angajat al CIT, acesta nu poate controla tot ce se întâmplă în teren. Chiar dacă, în consecință, nu poate preciza cât de răspândită este practica primarilor, cu siguranță cazurile la care s-a referit nu fac parte din cele de forță majoră, prevăzute de Legea apelor, care permit exploatarea în regim de urgență a agregatelor, în caz de viituri, de precipitații care au avariat sau distrus infrastructură de transport, obiective economice. „Pentru refacerea acestora, exploatarea agregatelor minerale se realizează în limita cantității de 2.000 mc, dar cu un aviz de gospodărire a apelor emis cu cel puțin 3 zile înainte de exploatare. În situațiile extreme, Comitetul pentru Situații de Urgență poate da aceste aprobări. În situația în care s-a rupt un dig, nu așteptăm să obținem aprobări și trecem imediat la măsurile care trebuie luate!“, a mai explicat Stoica.

JCS-Walter Fleck