„Două terenuri în suprafaţă de 3.336 metri pătraţi, respectiv 321 metri pătraţi au trecut, în interval de doar câteva luni, din proprietatea Statului Român în cea a SC Turist Semenic. Totul s-a întâmplat fără acordul Consiliului Local, ci în baza unei hotărâri judecătoreşti emisă în urmă cu 14 ani. Pentru a complica şi mai mult situaţia, cei 321 de mp sunt exact la intrarea în curtea Colegiului Economic al Banatului Montan, iar directorul general al SC Turist Semenic este Maria Gorcun, unul din consilierii primarului“.
Toate aceste amănunte au fost dezvăluite în cadrul unei conferinţe de presă organizată joi de viceprimarul Sorin Simescu şi Liviu Timofte, directorul Serviciului pentru Administrarea Patrimoniului Consiliului Local. „Am convocat această conferinţă în calitatea mea de primar delegat, întrucât primarul Stepanescu e plecat. Azi am fost informat de Serviciul de Investiţii că există posibilitatea să oprim investiţiile la Colegiul Economic al Banatului Montan deoarece terenul care are calea de acces către viitoarea clădire nu mai e în proprietatea Consiliului Local“, a declarat viceprimarul chiar la începutul întâlnirii de joi.
„Mai exact, cei 321 metri pătraţi se află în proprietatea SC Turist Semenic. Şi asta cu toate că, la începutul derulării investiţiei, terenurile erau în proprietatea noastră“. Dar să o luăm de la început. Potrivit lui Liviu Timofte: „În 1995 între Consiliul Local şi Turist Semenic a avut loc un proces în cadrul căruia societatea comericală cerea dreptul de proprietate asupra unui teren de 3.336 mp pe care era amplasată o clădire.
Sentinţa a fost pronunţată în favoarea acestora cu menţiunea că Judecătoria Reşiţa a luat act de «renunţarea reclamantei la capătul de cerere privind intabularea dreptului său de proprietate în cartea funciară». Deci terenul a rămas în continuare în proprietatea Statului Român. În 1999 s-au intabulat clădirile iar terenul a rămas în continuare în folosinţa noastră. Timp de 14 ani societatea a recunoscut drepturile noastre şi a plătit chiar şi chirie pentru acel teren, iar în 2006, 2007 şi 2008 conducerea Turist a formulat cereri către Primărie pentru cumpărarea terenului. Pentru ca, în aprilie 2009, să vină cu un extras de Carte Funciară prin care demonstrau că au devenit proprietarii terenului şi unei alte suprafeţe de 321 mp“.
Conform extrasului, singurul act folosit pentru intabularea terenului e sentinţa dată de Judecătorie în 1995. Fapt care, potrivit lui Liviu Timofte: „e ilegal. Şi asta deoarece potrivit art.405 din Codul de Procedură Civilă, termenul de prescripţie e de 10 ani, iar în cazul nostru au trecut 14 ani. În această situaţie ar fi fost necesară o nouă sentinţă“. Desigur, există posibilitatea ca pentru intabulare să se fi adus şi alte acte adiţionale, fapt care deocamdată rămâne o necunoscută, urmând ca autorităţile locale să continue ancheta. Astfel, potrivit viceprimarului Simescu: „acestea sunt primele lucruri pe care le-am aflat. Dar până acum, eu consider că cel mai grav e faptul că această societate e administrată de o persoană care în acelaşi timp e angajat al Primăriei şi care, ştiind că la Colegiu e vorba de o investiţie foarte mare, ar fi putut să ne anunţe“.
În legătură cu această problemă l-am contactat şi pe primarul Mihai Stepanescu care ne-a declarat: „Vom face o anchetă şi cu siguranţă se va respecta legea. În ceea ce priveşte investiţia de la Colegiu, aceasta va continua deoarece suntem în faza incipientă şi încă putem rezolva problema“.
Doina Rolea
[email protected]