Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – ISJ-ul vrea comasarea grădiniţei cu Şcoala Gimnazială Nr. 9, Primăria optează pentru Grădiniţa PP „Dumbrava Minunată“.

O prezentare a situaţiei populaţiei şcolare în judeţul Caraş-Severin a aprins spiritele în cadrul Comisiei de Dialog Social, şedinţă organizată miercuri în sala Palatului Administrativ din Reşiţa. Protagonişti, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ioan Benga, şi viceprimarul Reşiţei, Gabriel Duruţ. Mărul discordiei: Grădiniţa PN „Pinocchio“.

Din cauza numărului mic de copii, 116 preşcolari – cu tot cu structura Grădiniţa PN „Degeţica“, Inspectoratul Şcolar doreşte ca unitatea de învăţământ să fie absorbită, începând cu anul şcolar 2018-2019, de Şcoala Gimnazială Nr. 9. În schimb, administraţia locală, prin vocea viceprimarului Duruţ, vede lucrurile diferit. Mai exact, comasarea unităţii cu Grădiniţa PP„Dumbrava Minunată“, pe considerentul că, pe viitor, şi aceasta şi-ar putea pierde personalitatea juridică, având în vedere situaţia populaţiei şcolare, în scădere de la un an la altul. Într-o altă ordine de idei, „văpaia“ s-a aprins între cei doi după ce propunerea Primăriei Reşiţa vizavi de reţeaua şcolară pentru perioada 2018 – 2019 a ajuns ceva mai târziu la sediul Inspectoratului Şcolar.

„Am aşteptat un proiect de hotărâre al Consiliului Local Reşiţa, care trebuia să vină până în 15 decembrie. Aceasta fiind data limită, dar şi data la care noi trebuia să informăm Ministerul Educaţiei Naţionale de o variantă de proiect a reţelei şcolare. Ei, Primăria Reşiţa s-a gândit să ne trimită ceva documente în legătură cu un proiect de hotărâre. Nişte concluzii de pe la comisiile lor. Cert este că, nu au fost pe lege! Mai mult decât atât, documentele le-am primit în 15 decembrie, care a picat într-o vineri, după ora 14.00, deşi se cunoaşte faptul că instituţiile deconcentrate ale statului au zi scurtă la sfârşit de săptămână. Noi am început Consiliul de Administraţie (CA) destul de dimineaţă, pentru că situaţia trebuia trimisă şi la minister“, a explicat Benga.

De cealaltă parte, Duruţ a replicat că documentul cu pricina a ajuns la sediul ISJ în 15 decembrie, existând un număr de înregistrare în acest sens. „Din câte cunosc eu, reţeaua şcolară este aprobată de Consiliul Local. Putem să facem propuneri, primim avizul conform. Dacă nu-l primim, nu putem să iniţiem un proiect pentru ca el să devină hotărâre, şi astfel să avem o nouă reţea şcolară care să respecte toate articolele din legislaţie. Într-adevăr, vă spun că propunerea noastră de reţea şcolară a ajuns mai târziu, însă nu înţeleg de ce s-a ţinut această şedinţă de CA, înainte de a discuta şi propunerea noastră. Mă rog, toate astea ţin de organizarea fiecăruia. De ce nu am fost înştiinţaţi că avem o problemă pe reţeaua şcolară, nu se respectă numărul de copii, pentru ca o unitate de învăţământ, în acest caz Pinocchio, să-şi păstreze personalitatea juridică. Vreo trei ani la rând, noi am aprobat ca această grădiniţă să-şi păstreze personalitatea juridică, chiar dacă numărul de copii a fost mai mic decât cel prevăzut de legislaţia în vigoare. Când nu s-a respectat legea, atunci sau acum?! E doar un punct de vedere“, a spus viceprimarul Reşiţei.