Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şcolile şi spaţiile de joacă din Reşiţa vor fi protejate de şoferii indisciplinaţi, care nu reduc viteza în zonele frecventate de copii!

Unul din obiceiurile care s-a împământenit şi la noi în ultimii ani este dusul şi luatul de la şcoală al copiilor cu maşina. Cu siguranţă aţi văzut şi simţit pe pielea voastră aglomeraţia care se produce în jurul şcolilor şi grădiniţelor la orele la care micuţii încep şi termină programul. Nu de puţine ori, părinţi grăbiţi sau alţi şoferi nu respectă deloc limita de 30 km/h impusă prin lege în jurul unităţilor de învăţământ. Copiii sunt zburdalnici şi mereu puşi pe şotii. Aleargă şi se joacă, nefiind întotdeauna atenţi la pericolele de pe şosea, iar un accident cu urmări dezastruoase se poate întâmpla oricând. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în jurul spaţiilor de joacă, mai ales în zona Parcului Siderurgistului, unde o mulţime de copii se joacă zilnic, aduşi de părinţi sau bunici din toate zonele oraşului. Râsul cristalin al copiilor este de multe ori întrerupt de zgomotul unui motor turat, de cele mai multe ori chinuit de câte un tânăr teribilist. Primarul Ioan Popa este decis să protejeze aceste zone şi să înalţe asfaltul în zonele sus menţionate.

„Avem în vedere acest aspect şi am fost sesizaţi şi de către cetăţeni. Siguranţa copiilor este un obiectiv prioritar pentru noi şi avem deja un plan în sensul acesta. Sunt vizate toate zonele în care sunt şcoli şi grădiniţe, dar şi restul trecerilor de pietoni din oraş. Limitatoarele de viteză clasice, de care au mai fost puse prin oraş, nu sunt o soluţie viabilă. Iarna trebuie scoase, produc mai multe stricăciuni maşinilor, etc. Vom pune nişte <<zebre cu cocoaşă>>, dacă vreţi să le numim aşa, adică nivelul asfaltului va creşte gradual până la nivelul bordurii, formând un fel de cocoaşă mai domoală. În acest fel, şoferii vor fi nevoiţi să reducă viteza, dar în acelaşi timp nu vor suferi nici un fel de avarie la maşină. Iar pietonii vor traversa fără a mai coborî şi urca bordura, adică va fi un plus de confort, mai ales pentru persoanele cu dizabilităţi. Această soluţie este folosită în multe ţări din Occident şi vrem să intrăm în rândul lumii şi la capitolul acesta“, ne-a spus primarul Reşiţei.

JCS-Victor Mirea