Caraş-Severin, Romania

GÂRNIC – Dotarea şcolilor şi o casă de cultură nouă sunt principalele obiective de viitor la Gârnic!

Ne referim la cele două proiecte pe care primăria le-a depus mai demult la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru şcolile din Gârnic şi Padina Matei, dar şi la proiectul aflat pe masa CNI, vizând ridicarea din temelii a unui edificiu cultural tot la Padina Matei.

Concret, primul dintre proiectele depuse la MIPE vizează dotarea celor două şcoli cu ceea ce primarul Nicolae Tismănariu descrie drept „tot ceea ce ţine de partea informatică”. Se referă la tablete, laptopuri etc. în valoare totală de aproape 400.000 de lei. De notat că proiectul a fost deja scos la licitaţie, însă deocamdată aşteaptă posibilii ofertanţi. Celălalt proiect depus la MIPE ţinteşte asigurarea pentru cele două şcoli de materiale sanitare antiCovid. Adică măşti, mănuşi, dezinfectanţi în valoare de 181.000 de lei. Şi acest proiect a fost scos la licitaţie însă, cum nici acesta nu şi-a găsit un ofertant, ambele vor fi rescoase la licitaţie.

Despre proiectul vizând noua casă de cultură din Padina Matei, am aflat că a fost deja depus la CNI şi că se ridică la aproximativ 860.000 de euro. Iar construcţia ce se vrea ridicată din temelii este una cu parter, etaj şi terasă.

Dacă aceste proiecte aşteaptă să poată fi transpuse în fapte, altele sunt în curs să devină realitate. În prezent sunt în lucru proiectele finanţate prin PNDL 2, vizând reţeaua de alimentare cu apă, respectiv străzile interioare de la Gârnic. Conform primarului Tismănariu, primul proiect depăşeşte valoarea de 5 milioane de euro şi se află la stadiul de 80%. „Apa e captată dintr-o peşteră, apoi e pompată la o diferenţă de nivel de 210 m în două bazine de 50.000 de litri şi de-acolo curge în cădere liberă”, am aflat de la Nicolae Tismănariu, care a mai precizat că, în prezent, sunt aşteptate bazinele de stocare a apei. Seceta nu pare să afecteze debitul apei din zonă, aceasta fiind suficientă atât pentru satul Gârnic, cât şi pentru conducta de 3,5 km pe care primăria intenţionează să o ducă până la Padina Matei. Reţeaua de aici a fost introdusă în 2012 şi, nefăcând faţă solicitărilor, se impune suplimentarea sursei de apă pe care primăria o va face pe chetuială proprie.

Se lucrează şi la străzile interioare din Gârnic, stadiul actual fiind de 60%, cu o valoare a investiţiei de aproximativ 4,5 milioane de euro. „Cu aceşti bani modernizăm 5,4 km de străzi. Mai rămân câteva străzi laterale, cam 3,2 km la Gârnic şi Padina Matei, care fac obiectul unui alt proiect în valoare de 800.000 de euro, depus deja pe Programul «Anghel Saligny»”, a încheiat edilul.

JCS-Ionel Ivaşcu