CARAȘ-SEVERIN – Îngrijorat de ce s-ar putea întâmpla la Ciudanovița, prefectul Ioan Dragomir a convocat o ședință cu toți factorii implicați! La întâlnirea care ar urma să aibă loc luni, la Prefectură, au fost invitați să participe reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu, Direcției de Sănătate Publică și, nu în ultimul rând, ai Companiei Naționale a Uraniului – în insolvență – administratoarea perimetrului minier Ciudanovița-Lișava, și ai Conversmin SA, societatea de conservare și închidere a minelor!
„O primă problemă o reprezintă cea a deponeurilor de steril. Nefiind amplasate pe platforme de beton, de fiecare dată când plouă sunt scurgeri pe versanți și există pericolul contaminării cursurilor de apă, în special a Carașului, care se varsă în Dunăre. Pentru a doua problemă, cea a stațiilor de tratare a apelor de mină, vrem să luăm toate măsurile necesare preîntâmpinării unei eventuale evoluții ce ar putea avea implicații internaționale.“, a explicat prefectul Ioan Dragomir.
Adevărata problemă este însă una de natură juridic-birocratică, care îngreunează, dacă nu chiar blochează, colaborarea dintre CNU și Conversmin. „Un risc major privind poluarea factorilor de mediu (apă, sol) este intrarea în insolvență (a CNU), precum și lipsa fondurilor necesare continuării activității de evacuare și tratare a apelor de mină, sau în cel mai rău caz întreruperea energiei electrice necesare funcționării stațiilor de pompe care asigură evacuarea apelor de mină din subteran. Ceea ce poate duce la compromiterea totală a lucrărilor de conservare și închidere nefinalizate, precum și la evacuarea necontrolată a apelor de mină netratate în emisar.“, avertiza încă din luna martie, într-un raport înaintat Colegiului Prefectural, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Remus Blujdea.
Riscurile au rămas aceleași, acum la finele lunii iulie, chiar dacă „în momentul de față nu avem informații că ar fi avut loc o poluare a râului Natra,“, a adăugat el. De altfel, după cum reiese și din ultimele măsurători și determinări (de apă, sol, vegetație, sediment) efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului la Ciudanovița și Lișava, rezultatele sunt sub limitele la care se impune o avertizare sau o alarmare.
JCS-Walter Fleck