Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Senatorul Ion Mocioalcă susține varianta PSD de reglementare a pieței energiei, potrivit căreia nimeni nu ar trebui să plătească mai mult de 1,3 lei pe kilowatt-oră!

Social-democratul cărășean a vorbit despre diferențele dintre varianta PSD și a celor de la PNL asupra reglementării pieței energiei: „În varianta PSD, nimeni nu plătește mai mult de 1,3 lei/kWh. În cea a PNL, prețul poate ajunge chiar la 12 lei/kWh, cum s-a vândut chiar săptămâna trecută de unii operatori“. Oficialul crede că varianta PSD este bună pentru consumatorii casnici și pentru firmele din România, stopând inflația, în vreme ce a PNL „este bună pentru… speculanții din piața de energie și accelerează inflația, având în vedere că energia reprezintă peste 70% din creșterea prețurilor!“.

Senatorul Ion Mocioalcă a explicat că propunerea pe care o susține a fost discutată și agreată cu operatorii serioși din energie. Aceasta prevede un preț maxim de 1,3 lei/KWh, spre deosebire de situația actuală, când consumatorii casnici care depășesc 300 de KWh/lună și companiile care nu se încadrează la IMM-uri plătesc prețuri mai mari, de 3-4 lei sau chiar 9-12 lei pe KWh). Iar cei care fac economie de energie se vor bucura de prețuri mai mici, respectiv: 0,68 lei/KWh pentru un consum până în 100 KWh/lună; 0,8 lei/KWh pentru un consum maxim de 255 KWh/lună. Cei care se încadrează în 300 KWh/lună vor plăti cu 0,8 lei/KWh pentru primii 255 KWh, iar restul la prețul din contractul cu furnizorul. Dincolo de aceste situații, se caută soluții pentru sprijinirea, chiar din bani europeni, a consumatorilor care nu fac față la plata facturilor.

Trebuie specificat că această propunere a stat la baza unei ordonanțe pe energie, aprobată în 11 noiembrie, care fixează la maxim 1 leu tariful pentru IMM-uri, spitale, unități de învățământ și servicii sociale, dar și plafonul de 1,3 lei pentru consumul ce trece de limita de 255 KWh, în cazul consumatorilor casnici, precum și pentru marii consumatori economici.

JCS-T.K.