Caraş-Severin, Romania

Magazilele din municipiul de pe Bârzava continuă să-i „răsplătească“, în vreme de criză, pe cei care le calcă pragul, prin tot felul de tehnici de tras ţepe. În urma publicării articolului „Ne-am obişnuit cu ţepele!“ (în ediţia de miercuri, 13 ianuarie, a Jurnalului de Caraş-Severin) redacţia a primit o serie de reacţii din partea clienţilor forjaţi prin focul păţaniei. Gheorghiţă Leonida, care este, după cum ne-a mărturisit, un cititor consecvent al JCS, a trecut printr-o situaţie cu totul neobişnuită: a plătit, fără să vrea, şi cumpărăturile unei casiere…

După ce a trecut de porţile unuia dintre complexele comerciale din zona Pieţei Reşiţa Sud, a avut neplăcerea să plătească mai mult decât dublu pe câteva cumpărături uzuale. Omul ne-a mărturisit că a achitat banii ceruţi de casieră, nepunând la îndoială cinstea acesteia şi a magazinului pe care-l reprezintă, deşi se aştepta ca suma plătită să fie cu mult mai mică.

Ajungând însă acasă, cititorul nostru a verificat bonul fiscal cu ceea ce cumpărase şi a observat greşeala. Deşi a cumpărat doar o bere la jumătate de litru şi o pâine de secară, care ar fi costat în mod firesc 6,36 de lei, a plătit 13,54 de lei. Diferenţa de 7,18 lei figura drept încasare pentru un litru de ulei de floarea soarelui şi un kilogram de zahăr, produse pe care Gheorghiţă Leonida spune că nu le-ar fi achiziţionat.

Faptul că angajaţii marilor magazine „uită“ să actualizeze preţurile de pe rafturi în detrimentul clienţilor continuă să rămână o problemă. Produsele care au preţ pe bucată sau pe kilogram iar la casă sunt încasate altfel, „promoţii“ în urma cărora produse de 10 lei, care s-au ieftinit cu 18 la sută, ajung să coste 20 de lei, sticle de băutură care aveau un preţ de raft de 23 de lei deşi la casă costau 57 de lei sau cămăşi al căror preţ de raft era de de 25,5 lei, deşi clientul plătea pe ele 29,9 lei, sunt doar câteva dintre nemulţumiri.

Aşadar, cu toate OPC-urile şi OJPC-urile, magazinele tot trag ţepe clienţilor, pentru că încă trăim în lumea celor „care pe care“, în care comerţul civilizat sau ideea de „preţul de raft este cel corect“ rămân simple bazaconii puerile.

Antoniu Mocanu