Caraş-Severin, Romania

CONSTANTIN DAICOVICIU – Asta pentru că fondurile parohiilor din comună sunt prea mici, iar banii alocaţi de Episcopia Caransebeşului sunt prea puţini!

Solicitările preoţilor care păstoresc parohiile din comună au găsit înţelegere la Primărie, astfel că la propunerea edilului Daniel Boambeş a fost încheiat un parteneriat în credinţă. În urma consultărilor cu consiliul parohial din fiecare parohie, în condiţiile unor bugete proprii insuficiente, solicitarea de finanţare a fost transmisă consiliului local, care a aprobat un parteneriat de susţinere financiară. Cererile au fost făcute de preoţii bisericilor ortodoxe din Căvăran, Maciova, Peştere, Zăgujeni şi Prisaca. Parteneriatul a fost realizat între Primăria Constantin Daicoviciu şi toate parohiile din comună, respectiv bisericile ortodoxe din Căvăran, Maciova, Peştere, Mîtnicu Mare, Zăgujeni şi Prisaca.

„Prin alocarea de fonduri de la bugetul local al comunei Constantin Daicoviciu, a precizat Boambeş, am urmărit conservarea patrimoniului comunei, prin renovarea faţadelor bisericilor, protejarea picturilor exterioare, asigurarea utilităţilor – grup sanitar, amplasarea centralei termice în exteriorul bisericii, sală de şedinţă pentru consiliul parohial şi altele. Vom continua cu alte obiective referitoare la clarificarea situaţiei juridice a terenurilor agricole şi forestiere a parohiilor, deşi multe din terenurile aparţinând parohiilor au fost puse în posesie unor persoane din comună în condiţii ciudate şi chiar mă gândesc la o propunere pe care o voi înainta către preoţii şi consiliile parohiale ale fiecărei parohii de pe raza comunei noastre“.

Subliniem că această clarificare juridică a terenurilor pe care le deţin parohiile vine în contextul în care edilul a obţinut fonduri pentru identificarea tuturor parcelelor şi tarlalelor din comună. Asta pentru că, în această perioadă, la Constantin Daicoviciu se lucrează la realizarea cadastrului sistematic pentru terenurile extravilane şi intravilane de pe raza comunei.

JCS-Alexandra Gorghiu