Caraş-Severin, Romania

COTTBUS – Sabin Dorohoi debutează cum nu se poate mai bine în lumea filmului de lung metraj. Scriem asta deoarece filmul său, „Clara”, a primit premiul publicului la festivalul de la Cottbus, acolo unde a avut premiera mondială!

O triplă premieră pentru regizorul reşiţean, am spune noi. Asta deoarece vorbim despre primul premiu pe care îl câştigă cu primul său film de lung metraj cu care participă la primul său festival pentru asemenea producţii. Iar premierele nu se opresc aici, deoarece vorbim despre prima coproducţie româno-germană filmată în diverse locaţii din Caraş-Severin. Toate acestea fac ca numele Reşiţei şi al judeţului să se facă auzite în Europam care, datorită „ambasadorului” Sabin Dorohoi, vorbeşte la superlativ despre această parte a României.

Să mai spunem ceva despre „Clara”? Da. Faptul că filmul a fost precedat de scurtmetrajele „Calea Dunării” şi „Sărbătoritul”, pe care trupa Voltaj le-a preluat în două dintre videoclipurile sale. „Sărbătoritul” a fost filmat la Reşiţa, o are în distribuţie tot pe Olga Török, al cărei personaj se numeşte tot Clara. Alături de ea, Eugen Pădureanu, la momentul respectiv actor al Teatrului de Vest. Acum sărbătoritul este Sabin Dorohoi, alături de toţi oamenii implicaţi în realizarea filmului cu care face cinste oraşului şi judeţului natal. Pentru ei toţi, să curgă şampania, iar noi toţi să fim mândri!

JCS-Ionel Ivaşcu

Foto: Mihai Butănescu