Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – …fie că vorbim despre participări la festivaluri trecute sau despre spectacole viitoare!

Managerul Teatrului de Vest (TV), Gabriel Ionescu, vorbește despre „o vară fierbinte”, cea de anul acesta, când teatrul pe care-l conduce a participat pentru prima dată la trei festivaluri. Astfel, spectacolul „AMKA” a fost jucat la Festivalul „Atelier” de la Baia Mare, „Don Juan” s-a jucat la Festivalul „Babel” de la Târgoviște, iar „Cu vaporul spre stele” a fost jucat la Avignon în perioada 19-30 iulie. Performanță pe care Ionescu o consideră ca fiind cea mai mare a teatrului reșițean și pe care și-o dorește urmată de altele pe măsură. În 4 octombrie, Teatrul de Vest va participa la Festivalul „Merlin” din Timișoara cu spectacolul „Omul de turtă dulce”.

În privința spectacolelor, după cele două premiere regizate de Camelia Ghinea, va urma premiera „Județul fără caiși”, după un text de Marcel Taloș, în regia lui Sandu Grecu. „Comedie tristă, cu acțiunea petrecându-se în perioada comunistă, cu raportări record la caiși într-un județ de munte. Va fi premieră națională cu care ne dorim să deschidem a doua ediție a Festivalului New Wave, în cadrul căruia vom juca și la Caransebeș. Până acum, avem confirmarea teatrelor naționale din Târgu Mureș, Iași, Craiova și Timișoara”, a dezvăluit managerul TV. După festival, se dorește încă o premieră după un autor spaniol, în regia lui Sorin Militaru, regizor cu o cotă foarte bună în țară, aflat la prima colaborare cu TV.

Ionescu se arată foarte mulțumit de colectivul teatrului, apreciind deopotrivă actorii, dar și „lumea nevăzută de spectatori”. Cuvinte cu care managerul se referă atât la oamenii responsabili de partea tehnică, cât și la ceilalți angajați ai teatrului. În privința accesului la spectacole, în perioada următoare prețul biletelor va rămâne neschimbat.

JCS-Ionel Ivașcu