Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Gravitatea incendiilor din arealul reședinței județului l-a făcut pe șeful județului să dorească să intervină personal!

„Situația incendiilor din jurul Reșiței e scăpată de sub control, a constatat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean. Efortul pompierilor e titanic și trebuie apreciat, dar se pare că nu e suficient. Deși nimeni, nici chiar prefectul Dragomir nu m-a sunat legat de aceasta situație, dânsul știind probabil mai bine ce e de făcut, cred că pot ajuta și aici. Am organizat lucrul la stins de incendii în Portugalia și pot organiza lucrul efectiv și la fața locului pe dealurile din jurul Reșiței. Din păcate, un dispozitiv cu nume Bamby Bucket îmi lipsește din dotare. Costă în jur de 15.000 de euro și se poate folosi la mai multe tipuri de elicoptere. Spun asta deoarece intervenția aeriana e cea mai eficientă în situația dată. Așadar, pentru a veni în ajutor și eficient, am nevoie de acest echipament (care exista probabil în dotarea Ministerului de Interne sau IGAV). O piscină gonflabilă, plasată lângă râul Bârzava, și două mașini de pompieri sau o motopompă, într-un loc de unde pot indica eu personal, în funcție de fiecare focar, acest echipament Bamby Bucket, ce se poate atașa la un aparat de zbor H 125, echipament asigurat gratuit sau oferit împrumut de către IGAV, și pot da gratuit o mână de ajutor cu o donație de 10 ore de zbor. Fie că prefectul se mișcă repede și pot interveni chiar mâine, fie pentru alta dată, deoarece astfel de nenorociri vor mai apărea, e bine de știut.“

În vreme ce șeful pompierilor militari cărășeni, Ionel Petru Tilca, apreciază că orice sprijin e binevenit, prefectul județului a avut o ieșire soră cu paroxismul, ca reacție la declarația șefului județului: „Vorbiți de președintele expirat, cel care a fost demis de cetățeni? Dacă vorbiți de asta, într-adevăr marți seară, după ce a văzut că focul e cât de cât sub control sau chiar sub control, atunci și-a oferit și dumnealui sprijinul. Noi nu am știut, adică eu personal nu am știut că dânsul are și autorizație pentru a face transporturi la cârlig. Pentru acest lucru trebuie o autorizație specială, chiar marți seară am discutat cu piloții și, din câte știu, dumnealui nu are.“

Și dacă tot vorbim despre expirați, nu trebuie să uităm că, din octombrie, când vom avea șef de județ de la PSD, conform algoritmului, prefectul nu va mai putea fi tot social-democrat, ci ar trebui să fie liberal.

Așa cum se știe deja, Caraș-Severinul are deja o dronă, care este folosită mai mult în activități de supraveghere a frontierei. Prefectul Ioan Dragomir a considerat că Dunca ar putea să ajute cu altceva: „Sper ca, în cel mai scurt timp, drona cumpărată de consiliul județean s-o folosim la supravegherea zilnică a teritoriului județului. Am vorbit cu dl inspector șef, am vorbit cu cel de la Poliția națională, cu inspectorul șef, și cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, ei gospodăresc acest lucru, și au zis că în cel mai scurt timp ne vor da un răspuns la solicitarea noastră. Zilnic să facem zboruri cu drona Consiliului Județean în județ, pentru a supraveghea și pentru a preveni incendieri noi.“

Șeful ISU a explicat: „Noi am folosit drona serviciului privat de la Dedeman, dl director a venit personal și ne-a sprijinit prin executarea unei recunoașteri. Așa că orice fel de sprijin este binevenit sub orice formă este acesta posibil. (…) Drona este în permanență folosită, eu personal am luat legătura cu STPF, având în vedere că drona se află la Oravița, ei și-au manifestat disponibilitatea ca în acel moment să ne-o trimită. Dar având la dispoziție, aici în Reșița, o dronă, i-am resunat și am zis că folosim ceea ce avem la dispoziție. Nu se impunea să o aducem de la Oravița. Dar, altfel, au răspuns propmt, fără niciun fel de ezitare, erau pe punctul de a ne-o trimite.“

Prefectul a încheiat: „Haideți să ne lămurim: vrem să folosim drona aia pentru prevenire!“

JCS-A.M.