Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cutremurele și replicile din ultima perioadă au trezit interesul autorităților față de siguranța construcțiilor. Iar Instituția Prefectului a primit de la Guvern sarcina monitorizării felului în care autoritățile locale se implică în consolidări!

La solicitarea Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin va monitoriza în ședințele lunare ale Colegiului Prefectural stadiul proiectelor ce vizează consolidarea clădirilor cu risc seismic depuse de administrațiile publice locale din județul nostru pe axa de finanțare pentru renovarea integrată a clădirilor din Componenta 5 – „Valul Renovării“ a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Trebuie spus că la acest capitol, primarul Reșiței, Ioan Popa, a fost întrebat într-o emisiune televizată dacă reșițenii își asigură locuințele, având în vedere faptul că nu suntem foarte departe de zona unde s-au produs cutremure. „E o coincidență, dar exact cu câteva săptămâni înainte, poate două luni înainte, noi, Primăria Reșița, am evaluat 85 de blocuri. De ce? Pentru că le depunem pentru fonduri europene, pentru anvelopări. Și din 85 de blocuri, n-am avut niciunul sub gradul III sau IV. Suntem bine la nivel de oraș. Evident că suntem și o zonă în care n-a avut niciodată cutremure serioase, nu suntem pe falia arcului carpatic și nu sunt probleme deosebite. Dar este forte bine să atragem atenția să-și asigure locuințele pentru că estre foarte important să facă lucrul ăsta!“, a declarat primarul Ioan Popa.

La nivel de județ, „având în vedere că la ședințele colegiului participă reprezentanți ai instituțiilor care emit avize și acorduri, acestora li se va solicita să examineze cu celeritate, în conformitate cu prevederile legale, documentațiile privind proiectele, astfel încât să fie accelerată implementarea lor. De asemenea, în acest mod vor putea fi identificate eventualele probleme și soluțiile necesare. În lista obiectivelor de investiții ale Componentei 5 pentru care au fost semnate contracte de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației se regăsesc 4 proiecte depuse de administrații publice locale din județul Caraș-Severin, mai exact cele ale orașului Oravița și comunei Dognecea, acestea vizând renovarea integrată și consolidarea seismică pentru 11 clădiri rezidențiale multifamiliale, un liceu teoretic și o școală gimnazială“, informează Cancelaria Prefectului.

Suplimentar clădirilor consolidate prin PNRR, începând din acest an Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care pentru anul 2023 are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Programul este unul multianual, de interes și utilitate publică, derulat în baza Legii nr. 212/2022. În cadrul programului, sunt incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic I sau II. Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale.

JCS-A.M.