Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Semenic al judeţului Caraş-Severin a fost constituit, încă din cursul zilei de sâmbătă, Comandamentul Operaţional Judeţean sub coordonarea prefectului Silviu Hurduzeu.

Au fost transmise mesaje de înştiinţare/avertizare către toate primăriile şi s-a cerut instituirea serviciului de permanenţă în vederea asigurării unui flux informaţional eficient. De asemenea, s-a solicitat monitorizarea atentă a tuturor zonelor vulnerabile de la nivelul localităţilor şi mobilizarea Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă (SVSU) în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Angajaţi ISU împreună cu membrii ai SVSU Bocşa s-au deplasat în cartierul Măgura în vederea analizării situaţiei existente şi a inventarierii locuinţelor cu risc în cazul unor inundaţii. Cu această ocazie s-au luat măsuri de prevenire, în zonele critice, înălţându-se malul pârâului care traversează cartierul, cu saci de nisip. Până duminică după-amiază, cantitatea de precipitaţii căzută de la emiterea avertizărilor nu a creat probleme majore la nivelul judeţului nostru.

În jurul orei prânzului erau depăşite cotele de atenţie pe cursurile de apă Goleţ (+3cm), Pecinişca (+38cm) şi Belareca (+18cm) şi atinsă cota de atenţie pe pârâul Prigor. Pentru analizarea stării judeţului, ca urmare a precipitaţiilor căzute în cursul nopţii anterioare, duminică, la sediul Instituţiei Prefectului, a fost întrunit în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin.

S-a arătat că pe teritoriul judeţului Caraş-Severin nu au fost atinse cantităţile de precipitaţii prognozate, însă având în vedere încărcătura mare cu apă a solului, riscul înregistrării unor creşteri de debite rămâne mare.