Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, a făcut parte din delegaţia partidului la Adunarea Politică a Partidului Popular European.

PPE a adoptat mai multe rezoluții, printre care două privesc în mod direct și România, după cum a declarat miercuri Frunzăverde într-o conferință de presă. „Rata mare a șomajului, în special în rândul tinerilor, a determinat guvernele să caute soluții, fiind identificată nu doar o criză a locurilor de muncă, ci și o criză a competențelor. Mulți angajatori nu găsesc, pentru locurile libere, persoane care să corespundă din punct de vedere al aptitudinilor cerute. În acest sens, sistemul educațional și de formare profesională trebuie reformat, astfel încât să corespundă cerințelor pieței muncii”, a declarat Frunzăverde.

Potrivit acestuia, s-a observat că țările cu un puternic sistem de formare profesională au o rată scăzută a șomajului în rândul tinerilor comparativ cu cele în care predomină un sistem de educație general. Astfel, șomajul se poate reduce investind în oameni și pregătindu-i în noi specializări profesionale, de care angajatorii au nevoie.

În acest scop, Partidul Popular European cere Comisiei Europene și statelor membre să dezvolte o strategie pentru cooperare educațională, să stabilească un criteriu uniform pentru validarea aptitudinilor profesionale ale absolvenților diferitelor niveluri de educație. De asemenea, PPE cere creșterea ponderii educației profesionale, asigurarea de locuri pentru stagiu și ucenicie, dar și crearea de inițiative pentru promovarea excelenței în educația superioară. În aceeași conferință de presă, Sorin Frunzăverde a precizat că partidele membre ale PPE au aprobat cu acest prilej și un document de lucru intitulat „Către o legislație inteligentă și reducerea birocrației în Uniunea Europeană”.

„Se știe că în România birocrația este și mai mare chiar decât în țările UE. Partidul Popular European sprijină eforturile Comisiei Europene de stimulare a economiei prin reducerea procedurilor birocratice. Rezoluția subliniază că reglementarea UE ar trebui să maximizeze beneficiile și să minimizeze costurile pentru întreprinderi, cetățeni și organismele publice”, a mai amintit Frunzăverde.

Tot în cadrul Adunării Politice a PPE a fost adoptată o rezoluție de urgență prin care se cere instituțiilor UE să ia în considerare recenta asasinare a proeminentului lider de opoziție rus Boris Nemtsov și intensificarea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, precum și o anchetă internațională a crimei. De asemenea, PPE a solicitat Turciei recunoașterea și condamnarea genocidului armean, de la care se împlinesc, pe 24 aprilie 2015, o sută de ani.