REȘIȚA – Regizorul reșițean Sabin Dorohoi surprinde poveștile muzicienilor cu legături în Timișoara. Printre ei sunt și oameni cu legături în Caraș-Severin, un exemplu fiind Sebastian Villmark, muzician tânăr, originar din Reșița!
Lucrează la Filarmonica „Banatul”, după ce a studiat la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano. Lucru fantastic în opinia regizorului, despre care însă Sebastian vorbește cu o modestie totală. „E mare lucru să ajungi acolo, căci nu oricine reușește asta. Concurau mulți pe un loc, dar lui Sebastian i s-a părut ușoară proba de admitere. El însă e foarte talentat, iar unde e talent lucrurile par ușoare, deși nu e deloc așa.”, vorbește Sabin despre Sebastian.
Proiectul „Artist emigrant” începea în 2021, ca o antepromovare a filmului „Clara”. Lumea deja îl asocia pe Sabin Dorohoi cu documentarele turistico-istorice despre Banat, însă îl interesa în special tema migrației, pe care o vroia abordată și în cazul unui film artistic. „Ideea de a face un serial despre oameni care au plecat a venit din sânul echipei filmului «Clara». S-au mai făcut emisiuni pe tema asta, în care se vorbește despre antreprenori, ingineri, IT-iști, doctori și oameni simpli care pleacă în căutarea unei vieți mai bune. Despre artiști însă nu s-a vorbit aproape deloc, iar noi am vrut să venim cu ceva inedit.”, vorbește regizorul despre proiectul susținut inițial de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și, ulterior, și de Primăria Lugoj.
În 2023, „Artist emigrant” face parte din programul cultural național „Timișoara, capitală europeană a culturii” și este finanțat prin programul Bega, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii. „Actualul sezon este dedicat în special muzicienilor care sub o formă sau alta au legătură cu Timișoara. Sunt de toate vârstele, însă cei mai mulți sunt tineri, iar fiecare practică alt gen de muzică!”, încheie Sabin. Fie că fac muzică clasică, rock, jazz ori diverse experimente muzicale, artiștii își spun povestea… cu cântec.
JCS-Ionel Ivașcu