REȘIȚA – Proiectul „DANUrB+” s-a încheiat însă se vrea continuarea lui cu accent pe afluenții fluviului. Am reținut asta din discuția cu Andrei Szabo, președintele Asociației Euroland Banat (EBA), parteneră în proiectul al cărui bilanț a fost prezentat recent la Budapesta!
DANUrB+ înseamnă peste 900 de obiective de patrimoniu inventariate, peste 300 de candidați la eticheta de calitate danubiană, filmul documentar „Ochii Dunării” cu 12 povești culese de-a lungul Dunării, peste 150 de evenimente organizate, un atlas dunărean, jocul educativ DANUrBanity sau trei noi ghiduri de buzunar. La toate a contribuit și EBA.
Oameni și locuri din Banatul Montan au fost puși pe harta atracțiilor de pe firul fluviului. Între obiectivele de patrimoniu inventariate apar Cetatea Ladislau, artizani și fermieri locali sau casa cu design special realizată la Divici de un arhitect din Timișoara. Eticheta de calitate danubiană este dorită și de o familie din Sf. Elena care lucrează în lemn, producători de gemuri și produse din smochine de la Svinița. Tot aici are loc un festival al smochinelor și unul al satelor dunărene care se ține de peste 30 de ani. La Eibenthal, o familie se ocupă de un restaurant și face rețete tradiționale. Tot acolo este și o asociație care promovează produsele artizanale realizate de localnici. Printre ei un meșter care lucrează în lemn sau o doamnă care lucrează macrameu. Aportul adus de EBA la proiect mai cuprinde două conferințe regionale organizate pe malurile Dunării cu participarea administrațiilor publice, ONG-urilor, operatorilor din turism, artizanilor locali.
„De asemenea, timp de un an, am derulat un program educațional cu liceul din Moldova Nouă. Elevii au realizat o hartă cu zona orașului și cea limitrofă. Pentru ei, echipa de la Politehnică a făcut un proiect de reamenajare a vechiului atelier pentru clubul de robotică. Atelierul va fi recompartimentat în zone de socializare, întâlniri, calculatoare și un spațiu destinat roboticii. Se vrea și amenajarea unui punct de belvedere. Noi am mai făcut o tabără studențească cu cei de la Politehnică. Atunci am amenajat în curtea liceului câteva panouri care pot fi folosite de către liceu, iar spațiul respectiv poate fi folosit pentru diverse activități”, aflăm de la Andrei Szabo.
De asemenea, documentarul „Ochii Dunării” prezintă povestea unui băiat de la Rudăria pasionat de morile de apă pe care, de ani buni, le vizitează în fiecare zi pentru a vedea dacă totul e în regulă. Pe viitor, se vrea continuarea DANUrB+ cu extinderea arealului la râurile care se varsă în Dunăre. „Am vrea să mergem pe văile Nerei și Carașului, să intrăm spre Oravița și Anina, să mergem pe Valea Cernei în Podișul Mehedinți și conexiunile cu traseele de biciclete și de drumeție din zonă. Ideea este de a interconecta Dunărea cu Via Transilvanica”, a încheiat președintele EBA.
JCS-Ionel Ivașcu