Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Mă gândeam că în fiecare om există ceva din liniștea și măreția plopilor, doar că unii arătăm mai mult sau mai puțin asta.

Unii deloc, de obicei cei care cresc în umbra plopilor și orice ar face rămân doar niște plopișori. Toată viața ne zbatem între realitate și fantezie. Fluturi atrași de lumina becului sau stâlpi ce zgârâie lumina soarelui ca într-un decor prăfuit. Toată viața luptăm să transformăm fantezia în realitate sau fugim de realitate și ne refugiem între zidurile calde și moi ale unor lumi închipuite. Se întâmplă să mai și amestecăm cele două lumi până când confuzia face parte din noi, sau până când reușim să abandonăm controlul unui univers incert. În lumea reală, sinceritatea este o armă greu de folosit. Te poți răni ușor. Întotdeauna e ceva de pierdut. De aia e greu să mânuiești sinceritatea. Însă, tu cu tine trebuie să știi să o mânuiești, indiferent despre ce este vorba. Oricum, în viața asta multe pot fi pierdute ușor. Depinde cum le câștigi. Uneori și măreția din noi dispare ușor, cam atunci când nu obținem imediat ce vrem sau când răbdarea nu are nimic în comun cu noi. Și renunțăm! Sau alegem căi ușoare din care nu învățăm nimic. În general, lucrurile bune, visele, aspirațiile nu se ating ușor. Trebuie credință, răbdare. De ele ai nevoie și când eșuezi. În vremurile grele, unde vor fi ele dacă nu le-ai sădit în tine pe parcurs?

Viața aduce o oarecare mulțumire atunci când îndrăznești să faci mai mult decât să nu îți pierzi confortul zilnic. Când tu mergi cu forțe proprii pe un drum, alta este bucuria când obții ceva. Important este să îndrăznești, ținând totuși cont de faptul că îndrăzneala nu are nicio treabă cu impertinența. Uneori ce devii pe parcurs este mai important decât reușita, de la curaj la caracter. Ca să convingi trebuie să ai convingeri, ca să impui trebuie să ai atitudine, ca să câștigi trebuie să înveți să știi tu să joci. Lucrurile sunt complicate în ziua de azi, când expresia oricărui tip de succes pare a fi exprimată doar material. Banii reprezintă criteriul respectabilității sociale. Însă, din fericire, nu este unicul. Încă nu. Mai avem în jur oameni care gândesc, oameni care încă se mai raportează la anumite valori. Nu mulți, dar pentru aceia, puțini,  când vrei să faci ceva, să devii ceva, trebuie să demonstrezi că știi să îți asumi o responsabilitate sau că cel puțin cunoști un drum.

Suntem întotdeauna motivați să putem și să fim mai mult atunci când devenim conștienți de calitățile noastre. Atunci când știm că ceea ce facem are un efect pozitiv asupra celor din jur.

Așadar, trebuie repere. Să fie solide. Nu multe, dar argumentate. Și diverse. Fără ele nici un slalom nu poate fi posibil. Nici vreo cățărare. Dacă ne privim viitorul ca pe o escaladă, atunci e nevoie de puncte solide de ancorare. Jos e prăpastia. Nu poți ajunge-n vârf cu S10, Wikipedia, cu facebook-ul, cu o umbră după care te ascunzi. Astea nu țin. În orice vârf ajungi dai de lumea reală, pe care dacă nu o cunoști cu adevărat jocul de-a cățăratul devine un apăsător… solitaire!

JCS-Nina Curița

FOTO: Pinterest