CARAȘ-SEVERIN – Deputatul cărășean Jaro Marșalic a vorbit despre prelungirea schemei de protejare a populației, dar și despre plafonul de 1 leu kWh, pentru spitalele publice și private, învățământul public și privat, furnizorii publici și privați de servicii sociale, indiferent de cantitatea de energie electrică pe care o consumă!
Jaro Marșalic a precizat că au fost aprobate modificările ordonanței care protejează populația de majorările la energie, în sensul prelungirii schemei până în 31 august 2023. Există totuși un plafon maxim de decontare: „Pentru a încuraja furnizorii să achiziționeze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de maxim 1.300 lei. Furnizorul nu va mai primi decontare pentru sumele care depășesc 1.300 lei“, după cum precizează deputatul cărășean.
În plus, potrivit oficialului, tranzacțiile succesive vor fi sancționate dur. Acesta a explicat că „plafoanele de consum pentru populație se mențin și la energie electrică, și la gaze. Cei care au un consum cuprins între 0-100 KWh vor plăti 0,68 de lei/kWh. Cei care consumă între 100,01- 300 KWh vor plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la prețul din contractul semnat cu furnizorul. Prin această decizie vrem să stimulăm populația să facă o economie a consumului. La gaze naturale rămâne prețul maxim 0,31 de lei/kWh valabil fără un plafon de consum. Pentru populație, prețul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei/MW“.
De protecție vor beneficia și mediul economic, și instituțiile publice. „Spitalele publice și private, învățământul public și privat, furnizorii publici și privați de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. Ceilalți, IMM-urile, industria alimentară, alt gen de instituții publice, vor fi sprijiniți cu 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încuraja, și la acest nivel, economisirea de energie. La gaze, pentru consumul non-casnic, vorbim de același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 de MW anual“, a încheiat liberalul cărășean.
JCS-A.M.