CARAŞ-SEVERIN – Edilul crede că numărul impresionant de paturi a atras prea mult personal auxiliar, în detrimentul specialiştilor medicali. La noul spital judeţean, ajuns în faza studiului de fezabilitate, se vrea aparatură performantă şi personal calificat, inclusiv asistente cu facultate!
Primarul Reşiţei, Ioan Popa, face din nou promisiunea fermă că nu se lasă până nu face un nou spital judeţean. Evident, împreună cu Consiliul Judeţean, care gestionează şi actuala unitate. Iar planurile au ajuns, zilele acestea, la faza studiului de fezabilitate, urmând să fie lansat caietul de sarcini pentru el.
Cât despre fonduri, Nelu Popa spune: „Indiferent dacă primesc sau nu bani pe rezilienţă, chiar dacă va trebui să avem implicare privată, pe un parteneriat public-privat, sau în ultimă instanţă va trebui să luăm credit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare sau de la Banca Mondială, locuitorii Banatului de Munte vor avea cu siguranţă un spital nou în următorii patru, cinci ani!“. Noua unitate se va ridica în Triaj, „pe actualul amplasament al firmei Crossi şi al firmei care gestionează fierul vechi care merge la TMK“.
Dar de ce este primarul Reşiţei atât de ferm în ce priveşte noul spital? Edilul a amintit de imaginile de la Staţionarul 3, care au circulat pe internet şi care nu ne-au făcut deloc cinste, despre faptul că staţionarele au fost construite în anii 1937 (Staţionarul 3), 1957 (Staţionarul 2) şi 1975 (Staţionarul 1). „Niciunul din cele trei staţionare nu mai întruneşte condiţii de fluxuri, de bolnavi, de transport, de încăperi, de volumetrie care sunt în cerinţele medicinei de astăzi. Şi atunci am decis, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, să facem un protocol şi să începem să scriem un proiect pentru un spital judeţean nou“, a explicat edilul.
Şi după o serie de întâlniri cu specialişti şi comisii, s-a discutat şi problema volumelor, a numărului de paturi şi multe altele. Au fost întâlniri pe tema noului spital inclusiv cu ministrul Vlad Voiculescu, mai ales că „noi încercăm să facem un spital judeţean pornind de la cele 850 de paturi existente, să le reducem la 500. Pentru că astăzi cazuistica medicală – faţă de cea de acum 30-40 de ani – nu mai necesită atâtea zile de spitalizare. Datele statistice de care dispunem ne spun că gradul de ocupare al celor 850 de paturi este de circa 23%“, a subliniat edilul.
Potrivit acestuia, din pricina supradimensionării numărului de paturi, există „o încărcătură de resursă umană pe partea de infirmiere, spălătorese, brancardieri“, motiv pentru care „avem o problemă în realizarea actului medical, care este realizat preponderent de medici şi asistente medicale. Credem că este mai benefic pentru sănătate să dăm un pic la o parte zona asta care nu mai are relevanţă din punct de vedere hotelier, cazări, mâncare şi aşa mai departe, şi să focusăm spre aparatură de înaltă performanţă şi spre personal medical calificat, adică medici, asistente care să aibă facultate nu şcoală postliceală, astfel încât actul medical să se întâmple aşa cum trebuie să se întâmple în 2021-2022. În acest context, sunt foarte încrezător că acest spital judeţean va fi realizat, am identificat teren, care este în vecinătatea unui viitor parc de 12 hectare, într-o zonă frumoasă, liniştită, civilizată, şi cred că vom reuşi să facem acest proiect împreună cu Consiliul Judeţean“, a încheiat Nelu Popa.
JCS-A.M.